Skip to main content
Terug naar het overzicht

Unieke spoorstaven naar Moerdijkbrug

2017-07-19 | 

Unieke spoorstaven inclusief aangelaste compensatielassen en elektrische scheidingslassen staan klaar voor vertrek naar de Moerdijkbrug. De spoorstaven worden kant en klaar met onze Robeltrein naar de Moerdijkbrug vervoerd en in het spoor gebracht. 

Unieke spoorstaaf

“Weet je wat nou zo bijzonder aan deze spoorstaven is?" vraagt collega Robbert van 't Veld terwijl hij wijst naar een enorme lading spoorstaven op onze Robeltrein, "Ze kunnen in één keer geleverd worden, terwijl de langste wel 157 meter lang is! Dat is anderhalf keer de Utrechtse Domtoren!“

De spoorstaven zijn zoveel langer dan normaal (in plaats van de gebruikelijke lengte van ongeveer 50 meter), omdat aan beide zijden compensatielassen zijn aangelast. Langere spoorstaven betekent dat er minder laspunten van thermietlassen nodig zijn. Thermietlassen is een lastechniek waarbij spoorstaven op een zeer hoge temperatuur aan elkaar worden gelast met behulp van een mengsel van ijzer en aluminiumpoeder. De laspunten zijn echter ook de zwakke plekken van het spoor die telkens gecontroleerd en, bij geconstateerde gebreken, plotseling onderhouden moeten worden. Dit zorgt weer voor hinder op het spoor en voor de reiziger, waardoor de volgende conclusie kan worden getrokken: hoe minder laspunten hoe beter, dit betekent namelijk minder lassen én minder hinder op de brug!

Een andere bijzonderheid van deze spoorstaven is dat ze speciaal voor de Moerdijkbrug aangepast moesten worden om daar ingebouwd te kunnen worden. De Moerdijkbrug is een stalen brug, waarbij de spoorstaven ingebouwd worden in de aanwezige rubberen gootjes. Hierin past echter alleen het oude model elektrische scheidingslas. We zullen hierbij gelijk even een informatief zijsprongetje maken: een elektrische scheidingslas is een tussenstuk tussen de spoorstaven wat ervoor zorgt dat het spoor in baanvakken wordt verdeeld en de geleiding van sein- en retourstroom wordt verzorgt. Het vergt dus maatwerk om ze op deze specifieke locatie in te bouwen.

De spoorstaven zijn in onze lasfabriek aan elkaar gelast. Daardoor worden volledige spoorstaven van compensatielas naar compensatielas gecreëerd.

ProRail over de vernieuwing van het spoor op de Moerdijkbrug met onze lasfabriek in werking

ProRail: sporen Moerdijkbrug 2,5 week in de steigers 

Lassen in de lasfabriek

Als spoorstaven in de spoorbaan worden gelast, kunnen weersomstandigheden en andere factoren een negatieve invloed uitoefenen. Lassen in onze lasfabriek garandeert een perfecte kwaliteit doordat er daar geen sprake is van dergelijke invloeden. De kwaliteit van de producten staat bij ons voorop om een veilig en betrouwbaar spoornetwerk te kunnen bewerkstelligen.