Skip to main content
Terug naar het overzicht

Spoor vervanging Dordrecht Zeehaven

2017-09-27 | 

Het spoor bij Dordrecht Zeehaven wordt vervangen met speciale gebogen groefrails. Het project vindt plaats in samenwerking met Strukton Rail als hoofdaannemer, wij zorgen voor de toelevering. 

Het spoor bij Dordrecht Zeehaven wordt vervangen door speciale gebogen groefrails. Het project wordt momenteel uitgevoerd door hoofdaannemer Strukton Rail, wij zorgen voor de toelevering van die speciale type spoorstaaf. Langs dit traject op dit industrieterrein zijn verschillende bedrijven gevestigd (zoals VolkerRail Materieel) die dagelijks gebruik maken van transport per trein. Groefrails zijn speciale spoorstaven die toegepast worden voor inbouw in het wegdek, zoals ook bij tramrails in de stad.  

Om corrosie aan de groefrails voor Dordrecht Zeehaven te voorkomen hebben we deze in Weert bij Fa. Cuijpers geconditioneerd. Ze zijn daar gestraald tot blank staal en gecoat met een speciale rubbercoating. Na deze behandeling is een aantal groefrails door ons zusterbedrijf voestalpine WBN gebogen, zodat deze exact op de werkplek ingebouwd konden worden. De speciale flexibiliteit van deze rubbercoating zorgt ervoor dat deze extra behandeling zonder kwaliteitsverlies aan spoorstaaf of coating uitgevoerd kan worden. De gebogen groefrails zijn uiteindelijk met speciaal lengtetransport naar het spoor gebracht. Hier zijn ze op kunststof dwarsliggers bevestigd en vervolgens in het asfalt ingegoten. Op de foto kan je zien hoe het wegdek naadloos aansluit op de spoorstaven. 

De klus wordt voornamelijk in het weekend en ’s nachts uitgevoerd. Nagenoeg alle bedrijven zijn dan gesloten en er is geen treinbediening. Dan kan er dus ongestoord aan het spoor worden gewerkt! Na elk weekend moet het spoor weer beschikbaar zijn voor treinverkeer. Het project loopt tot ongeveer eind oktober.