Skip to main content
Terug naar het overzicht

Snubberschakelaar nieuw in ons assortiment

2017-10-04 | 

In ons assortiment hebben wij de snubberschakelaar opgenomen. Het Engelse woord ‘snubber’ betekent ‘demper’ en dat is precies wat de snubberschakelaar doet! Het is een apparaat dat spanningspieken door zelfinductie onderdrukt bij het in- of af schakelen van grote elektriciteitsstromen.

De snubberschakelaar is in dit verband ontworpen voor het elektriciteitscircuit van de B-relais en de wisselsteller. Een wisselsteller schuift de stangen van de wissels de juiste kant op. Bij het in- en uitschakelen van de wisselsteller via een B-relais ontstaat door zelfinductie een dusdanige hoge spanning (tot 7000V!) dat de contactvingers in de motor van de wisselsteller aan elkaar gaan kleven, waardoor er een vonkenregen ontstaat bij het loskomen. Door de vonkenregen slijten de contactvingers in de wisselstellers veel sneller dan wenselijk. Om dit te voorkomen is door ProRail een snubberschakeling ontworpen welke een te grote spanning (meer dan 60V) omleidt. Hierdoor gaan de contactvingers uiteindelijk langer mee.

Railpro heeft de snubberschakeling in het assortiment opgenomen. Omdat er altijd twee snubberschakelingen worden geplaatst op het plugboard van het wisselmotor stuurrelais (NPWR en RWPR relais) is de basishoeveelheid een set van twee. Deze set bevat ook de overige benodigde montage materialen. Ze zijn verkrijgbaar onder deze artikelgegevens:

PX26110, Snubber, set van 2.