Skip to main content
Terug naar het overzicht

Werk aan de winkel in onze achtertuin; snelverbetering Naarden-Bussum

2019-07-30 | 

Nog nooit zaten we er met onze neus zo dicht bovenop. Rondom station Naarden-Bussum wordt maar liefst 23 dagen achtereen aan het spoor gewerkt. Dit spoor, dat langs ons bedrijventerrein loopt, wordt flink aangepakt. 

Van weekenden naar aaneengesloten periode buitendienststelling

Er is een verschuiving gaande van buitendienststellingen die niet enkel in de weekenden plaatsvinden. Om de omgeving zo min mogelijk overlast te bezorgen, wordt er keihard gewerkt. Maar dan in een aaneengesloten periode, het liefst in een rustige periode. Zoals nu tijdens de zomervakantie het geval is. In korte tijd gebeurt er veel aan het spoor en daarna is het dan ook af. Voor deze aanpak is ook gekozen bij dit project Naarden-Bussum. Het werk wordt gedaan tussen 3-26 augustus aanstaande.

Hoe gaat het er rondom Naarden-Bussum uitzien en wat is de winst

De layout van de sporen verandert. Door van vijf naar twee sporen te gaan, kunnen treinen veiliger en sneller doorrijden. Een onderdoorgang onder het spoor nabij de Karnemelksloot in Naarden zorgt ervoor dat de noord- en zuidkant van het Naardermeer verbonden worden. Fietsers en wandelaars kunnen het bekende 'rondje Naardermeer' dan afmaken. Een aantal nieuwe faunapassages zorgt ervoor dat dieren het spoor veilig kunnen oversteken. Het monumentale station van Naarden-Bussum wordt toegankelijker en ruimer.

Verduurzamen komt eerst

Om de werkzaamheden gladjes te laten verlopen, is ons terrein Crailoo het depot voor alle oude bovenbouwmaterialen. Wissels, dwarsliggers en secties slaan we op. Met als doel deze allemaal weer opnieuw in te bouwen in het spoor. De aanpassingen rondom Naarden-Bussum zijn nu nodig terwijl het spoor zelf nog in goede conditie is. Dus gaan we niet verschroten, maar hergebruiken. 

De vrijgekomen spoorsecties en wissels slaan we op bij onze voorbouwlocatie van wissels. Deze demonteren we bij onze Recycling yard; klaar voor transport en hergebruik. Over dit herbruikbare spoor rijdt binnenkort de stoomtrein van Goes.

Toen was er nog maar één

Tijdens dit project worden verschillende overwegen aangepast. Waaronder de één na laatste bemande overweg op de Comeniuslaan/Zwarteweg. Deze overweg heeft elektrische bediende overwegbomen (EBO) die nu nog op afstand worden bediend. Na 26 augustus is er nog maar één EBO over in dit land. Daarvoor moet je naar station Roermond. 

Je leest, veel facetten die meespelen die dit tot een uniek project maken. Waar we als Railpro graag ons steentje aan bijdragen in opdracht van Dura Vermeer Railinfra.