Skip to main content

Nieuws

 • 2019-12-18

  “Ik wil graag machinist of conducteur worden”

  Het is een zonnige middag wanneer er een mailtje binnenkomt bij ons met de vraag wat een wissel moet kosten. ‘Gewoon, vind ik leuk’, laat de afzender weten. Geen naam, geen bedrijf, geen telefoonnummer. Vastbesloten om uit te zoeken wie dit is, wordt er vervolgens flink heen en weer gemaild, met de uiteindelijke uitnodiging om bij ons in Hilversum een rondleiding te krijgen.

 • 2019-12-12

  Met digitalisering blijven wij ‘one step ahead’

  Digitaliseren is hot! De wens om het spoor de komende jaren volledig te digitaliseren is door velen al vaak uitgesproken. Het lijkt in de praktijk wellicht lastig maar gelukkig hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. 

 • 2019-12-10

  Mangaanstalen puntstukken: explosief de sterkste

  Is het mangaanstalen puntstuk dé oplossing voor zwaarbelaste sporen? Sinds ProRail dit type puntstuk op 1 oktober 2018 in haar regelgeving heeft voorgeschreven voor zwaarbelaste sporen, maakt het in de praktijk ook de verwachtingen waar. 

 • 2019-12-03

  Metamorfose voor seinborden; nieuwe folie vermindert verblinding

  De bekende seinborden langs het spoor hebben een metamorfose ondergaan. Ze zijn uitgevoerd met de nieuwe retro-reflecterende folie genaamd Ultimate Signing 20.

 • 2019-11-12

  Ook Amerikaanse netwerkbeheerders willen goed functionerende ES-lassen

  Na een geslaagde beurs in Noord-Amerika zijn de handen tussen het Europese voestalpine Railpro en de Noord-Amerikaanse voestalpine Railway Systems Nortrak officieel ineen geslagen! Ons reparatiesysteem is vanaf heden ook beschikbaar in Noord-Amerika en te kopen via Nortrak.

 • 2019-11-07

  Mangaanstalen puntstuk draagt bij aan verduurzaming spoor

  Door haar technische eigenschappen vermindert het mangaanstalen puntstuk de kans op verstoringen en vergt het minder onderhoud. Dit type puntstuk wordt door ProRail in haar regelgeving (zwaar belaste sporen) voorgeschreven, omdat het bijdraagt aan een langere levensduur en daardoor een verduurzaming van het spoor.

 • 2019-10-29

  Hoe druk bezette stedelijke netwerken zich het beste laten onderhouden

  Het openbaar vervoer maakt zich op om gehoor te kunnen geven aan de toenemende capaciteitsvraag. Urbanisatie en files op de wegen zorgen voor een grotere vraag naar mobiliteit. Stedelijk en regionaal openbaar vervoer biedt hier de uitkomst. Voor de steeds drukker bezette netwerken is goed onderhoud van essentieel belang, terwijl de mogelijkheden door de toename van mobiliteit beperkt worden. 

 • 2019-10-21

  'On Track' met de nieuwe wisselsteller

  20 september 1839. De dag dat de eerste trein in Nederland reed. Tussen Amsterdam en Haarlem. Willem I had een jaar eerder al aangekondigd dat de Rhijnspoorweg aangelegd zou worden. En waar spoor is zijn wissels. En daar horen ook wisselstellers bij. Eerst handmatig, toen gemechaniseerd.

 • 2019-09-30

  Geluidsoverlast op het spoor: kan het niet wat stiller?

  Guus Meeuwis zong ooit ‘Kedeng Kedeng’. Hoewel het liedje omarmd werd door veel Nederlanders, is het geluid een doorn in het oog (oor) van velen. En zeker niet onbekend bij de spoorbeheerders.

 • 2019-09-09

  Extreme omstandigheden en kleine ruimtes: de Eurotunnel in een notendop

  Calais, Frankrijk. In het holst van de nacht trekt een aantal Railpro collega’s er op uit. Tijd voor een inspectie in de Eurotunnel. Het is er warm en in het diepste van de tunnel ook heel erg nat. Vijf jaar geleden werden hier voor het eerst rubber gecoate spoorstaven ingebouwd. Hoog tijd voor een inspectie. 

 • 2019-09-05

  De strijd tegen spoorlopers

  Het Railcenter is een begrip binnen de spoormarkt. Hun slogan is railinfra tastbaar maken. Dit doen ze onder andere met de vele proefinstallaties op hun terrein. Hier is recent onze PRISMA anti-loopmat, ook wel 'struikelmat' genoemd, geplaatst.

 • 2019-08-22

  Nieuwe coating beschermt NRG-las nog beter

  De afgelopen tijd hebben wij ons ingezet voor het ontwikkelen van een nieuwe coating ter bescherming van onze NRG-las. Deze nieuwe coating hecht beter en vormt een meer gelijkmatige laagdikte. Bovendien is deze beter bestand tegen beschadigingen. Vanaf nu kunt u gebruik maken van deze verbeterde coating.

 • 2019-08-01

  Sneller spoorstaven slijpen

  Onlangs is de nieuwe Flexovit Maxx3 slijpschijf geïntroduceerd. Door een nieuwe mix van keramische korrels en unieke binding leveren deze schijven uitstekende prestaties. De Flexovit Maxx3 is krachtig op metaal wat de schijf perfect maakt voor gebruik in het spoor.

 • 2019-08-01

  Ontbijtseminar Lightrail next step

  Grotere steden vragen om goede vervoersmodaliteiten om met gemak de binnenstad te kunnen bereiken. Zonder files en zonder parkeerproblematiek. Dat kan! Door de metro of de tram te pakken. 

 • 2019-07-30

  Werk aan de winkel in onze achtertuin; snelverbetering Naarden-Bussum

  Nog nooit zaten we er met onze neus zo dicht bovenop. Rondom station Naarden-Bussum wordt maar liefst 23 dagen achtereen aan het spoor gewerkt. Dit spoor, dat langs ons bedrijventerrein loopt, wordt flink aangepakt. 

 • 2019-07-26

  Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie van toepassing

  Op 8 juli jongstleden heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat het tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie van toepassing verklaard. Dit handelingskader en de directe ingangstermijn hiervan is niet voorzien en heeft gevolgen voor de acceptatie van grond en oude ballast.

 • 2019-07-22

  Hyperloop Pod Competition - Delftse studenten grijpen naast overwinning

  Het snelheidsrecord voor een hyperloop gaat niet naar Nederland. Het verbreken van het wereldrecord van 467 kilometer per uur leek haalbaar. Tijdens de tests kwam de capsule Atlas 02 boven de 600 kilometer per uur. 

 • 2019-07-18

  Als slapen ons slim zou maken

  Ik droom er wel van. Dat ik 's avonds mijn boek onder mijn kussen leg en de volgende ochtend.... poef!* zit de volledige inhoud in mijn hoofd. Dat is nog eens lekker wakker worden.

 • 2019-07-11

  Sporen Pier Azië weer in gebruik genomen

  En die eer was aan ons! De steenslag konden we zo van het schip direct in de trein laden; een unieke situatie!

 • 2019-07-10

  Je spoorproducten online kopen – vergeet het maar!

  Je komt thuis na een intensieve werkdag. Je hebt de file getrotseerd en de ‘zondagrijders’ overwonnen. Nog één blik op je smartphone voor die laatste mail en daarna trek je de koelkast open om... er achter te komen dat het lampje niet brandt.

   

 • 2019-07-09

  Journaliste Yvonne brengt verslag uit

  De economie draait weer op volle toeren. In duizenden bedrijven in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland wordt dagelijks hard gewerkt aan het perfecte product. Elke maandag doet de redactie verslag van een bezoek aan een van deze ondernemingen. Vandaag: Railpro Hilversum door Yvonne Hulsbos

 • 2019-07-01

  Wat doet jouw buikpijn met de kwaliteit van onze spoorstaven?

  Je bent onderweg naar Schiphol voor een heel belangrijke vlucht. Misschien ben je aan de late kant of heb je een vergadering in het buitenland. De zenuwen hebben effect op je buik. Vlak voor station Sloterdijk duik je snel even het treintoilet in om jezelf te verlossen van de stress. Opgelucht vervolg je je weg, niet wetende wat het effect van jouw toiletbezoek is op de perronsporen die je net achter je hebt gelaten. Meer dan op andere plaatsen in de railinfrastructuur worden perronsporen aangetast door de afvoer uit het treintoilet. 

 • 2019-06-24

  Hoe maken wij het kloppend hart van Railpro groen?

  Verduurzamen; soms gebruiken ze daar het woord ‘trend’ nog voor. Dat is het natuurlijk allang niet meer. Een groen hart is vandaag gewoon onderdeel van je organisatie. Maar alle begin was moeilijk. Zo ook met het verduurzamen van onze organisatie. Maar hoe leuk is het om nu, jaren later, stil te staan. En te zien wat we bereikt hebben.

 • 2019-06-13

  Mini tentoonstelling Rail circulair design challenge op Utrecht Centraal

  Een nuttig, tweede leven voor gebruikte spoormaterialen: dat is het doel van de ontwerpwedstrijd Rail Circulair Design Challenge. Samen hebben ProRail en voestalpine Railpro ontwerpers en start-ups gevraagd om met oude (spoor)materialen nieuwe producten te ontwikkelen. Vanaf 29 mei is op Utrecht Centraal in twee vitrines een mini-tentoonstelling te zien over de inzendingen van de winnaars.

 • 2019-06-12

  Hyperloop capsule Atlas 02 moet studenten Delft de overwinning brengen

  Delft Hyperloop Team heeft de nieuwe hyperloopcapsule Atlas 02 gepresenteerd aan het publiek. Met dit voertuig zal het team op 21 juli deelnemen aan de SpaceX Hyperloop Pod Competition in Los Angeles. De studenten hebben maar één doel voor ogen; het verbreken van het huidige wereldrecord van 467 km/u en hiermee de winst pakken.

 • 2019-06-04

  Groei lightrailmarkt waarmaken met gepland onderhoud

  Het openbaar vervoer maakt zich op om gehoor te kunnen geven aan de toenemende capaciteitsvraag. Ouderen worden steeds ouder en blijven langer mobiel. Urbanisatie en files op de wegen zorgen voor een grotere vraag naar mobiliteit. Meer gebruik maken van het openbaar vervoer biedt hier de uitkomst.

 • 2019-05-23

  Waterverspilling van de baan

  Watertappunten op emplacementen voorzien treinen van water. Water dat gebruikt wordt om het toilet door te spoelen of schoon te maken. Verouderde watertappunten zijn lastig in het onderhoud, maar nog veel erger – zij lekken water! Deze verspilling stopt ProRail en daarom worden de tappunten emplacement voor emplacement aangepakt.

 • 2019-05-21

  Unicolor LED lamp zet het seinlicht op groen

  Retrofit LED lamp: helder in gebruik

  Als treinmachinist ken je als geen het belang van een goedwerkend sein. Seinen vormen de basis van het treinbeheersingssysteem en zijn hiermee het belangrijkste onderdeel voor een veilige treinenloop. Seinen moeten altijd werken en een duidelijk en helder licht geven in de juiste kleur. Retrofit LED maakt deze belofte waar.

 • 2019-05-15

  Regs en container Lorrie: nog meer railtransport naar wens!

  Ieder spoorproject is uniek. Niet alleen de locatie van het project, maar ook de werkmethodiek van de aannemer bepaalt hoe spoormaterialen het beste kunnen worden aangeleverd of afgevoerd. Dat wij als spoorpartner de voorkeur geven aan de groene railtransportmodaliteit zal duidelijk zijn. Maar wist je dat wij de keuze hebben uit veel verschillende soorten transportmiddelen? Onze wagonvloot is nu nog verder uitgebreid en bestaat uit een tiental verschillende typen wagons, ieder met eigen specifieke kenmerken om spoorproducten te vervoeren. En zo bieden wij voor ieder wat wils. 

   
 • 2019-05-02

  De ‘mazen’ van de kwaliteitsketen dichten; ben jij erbij op 18 juni?

  Kwaliteitsborging van spoorproducten en dat door de gehele spoorketen heen. Een onderwerp dat haar aandacht verdient en dat geven we het. En wel op 18 juni 2019 tijdens het ontbijtseminar. Haak jij aan om hier je bijdrage aan te leveren? Zodat dit onderwerp leeft en we het tot een hoger niveau kunnen brengen!

 • 2019-04-30

  Hyperloop team TU Delft bouwt droom uit naar werkelijkheid

  Iedere week zien de studenten van Hyperloop TU Delft de verwezenlijking van hun droom dichterbij komen. Na maanden van voorbereiding komt de echte testperiode van de Atlas 02 heel snel dichterbij. Afgelopen week startte railinfrastructuurpartner Strukton Rail met de aanleg van het testtraject op ons bedrijventerrein Crailoo. 

   
 • 2019-04-25

  In de mix; een aannemer met een idee en een leverancier met ontwikkelpower

  Aannemer VolkerRail liep al een tijdje tegen het goed zichtbaar houden van de vrije ruimteligger aan. Gerold ter Wee, Senior Werkvoorbereider VolkerRail: “Dit sein markeert het punt waar twee sporen samenkomen. Om ongelukken te voorkomen moet dit sein goed zichtbaar zijn. Daarom wordt deze wit geverfd. Dat verven moet nu regelmatig herhaald worden en dat kost manuren en materiaalkosten. Dat kan anders, dacht ik.”

 • 2019-04-18

  Krijgen railinfra apps binnenkort een plek op jouw smartphone?

  Apps toepassen in de railinfra staat nog in de kinderschoenen. Terwijl we in ons dagelijks leven veelvuldig gebruik maken van apps, zoals WhatsApp, Google Maps, Flitsmeister & Snapchat. Deze populaire apps zijn niet meer weg te denken uit ons privéleven. 

 • 2019-04-18

  Voordelen van preventief gefreesde spoorstaven nu ook voor lightrail!

  Voor heavyrail was het al enige tijd mogelijk, maar nu kan ook de lightrailmarkt profiteren van voordelen van preventief gefreesde spoorstaven. Het inbouwen van preventief gefreesde spoorstaven levert een aanzienlijke tijdsbesparing en kwaliteitsverbetering op!

 • 2019-04-08

  Een lijntje aanleggen; wat brengt dat de spoorbranche

  Ken je deze nog? De eurocheque of giro betaalkaart - uit de tijd van ‘giroblauw past bij jou’. Ga eens met me mee. Terug in de tijd. 

 • 2019-04-01

  Testbaan op Crailoo vergroot wedstrijdkansen Hyperloop-team TU Delft

  Stel je voor: van Amsterdam naar Parijs in minder dan 30 minuten. Als het aan Hyperloop-team TU Delft ligt is dat binnen enkele decennia al mogelijk. In een speciaal voertuig reis je in een afgesloten vacuümbuis met snelheden tot ruim 1000 kilometer per uur. Het team doet mee aan de SpaceX Hyperloop Competition in California en test haar voertuig op ons bedrijfsterrein. 

   
 • 2019-03-21

  Het Nederlandse waterland; dat overbrug je met spoor

  Leonie Welling richt zich op duurzaam ontwerpen met haar architectenbureau Welling Architects. Een gevoel van gebrek aan aandacht voor duurzaam bouwen in de architectuurwereld, en de wilskracht om op haar manier de bouwwereld te beïnvloeden, is haar drijfveer.

 • 2019-03-21

  Spoorstaven + innovatie = een circulair design schommel

  “Wat we met onze producten willen bereiken is dat wij als mensen meer met elkaar gaan interacteren.” Dat is het idee achter de ontwerpen van Rutger Dankelman, Steven Janssen en Kim Deinum. Een formule van creativiteit in combinatie met spoorse materialen heeft voor fraai vormgegeven speeltoestellen gezorgd. 

 • 2019-03-21

  Houten wisselliggers omgevormd tot schitterende vloerdelen

  “Het product dat ik aan het ontwikkelen ben is volledig circulair, modulair en op grondstofniveau herbruikbaar”, vertelt Malou ter Horst - interieur en productontwerper bij Het Groene Kabinet. “Op de Dutch Design week hoorde ik van de Circulair Design Challenge. Ontwerpers werden uitgedaagd om voor spoorproducten een volgend leven te bedenken. Die ga ik winnen, dat hout wil ik gebruiken zei ik tegen mijn oom die op dat moment naast me liep.”

   

 • 2019-03-14

  Aan- en afvoer via spoor? Dit gaat je helpen dit goed in te richten voor jouw organisatie

  Denk je er ook aan om treinvervoer in te zetten voor de logistieke stromen binnen jouw bedrijf? Het CBS publiceerde haar onderzoeksresultaten met betrekking tot internationaal goederenvervoer per spoor. Dit blijkt de afgelopen 10 jaar sterk toegenomen. Maak jij ook deze overweging en is het er nog niet van gekomen? 

 • 2019-02-26

  Primeur: Gefreesde 49E1 spoorstaven voor Lightrail!

  Sinds februari (2019) is onze stationaire freesmachine uitgebreid met een nieuw freeswiel. Hierdoor kunnen we nu ook 49E1 spoorstaafprofiel symmetrisch frezen. Met deze uitbreiding kunnen nu ook lightrailbeheerders profiteren van preventief gefreesde spoorstaven. 

 • 2019-02-25

  De kunststof kabelkoker: van afvalberg naar nieuw product!

  Een kunststof kabelkoker gemaakt uit oude meterkasten en bakelieten telefoons. Producten vanaf de afvalberg toepassen voor het innoveren van nieuwe spoorproducten. Dat is wat verduurzaming, cradle to cradle, hergebruik en recycling voor ons betekent. Benieuwd naar de duurzaamheidsvoordelen en andere technische verbeteringen van dit product? De nieuwe kunststof kabelkoker is vanaf nu bij ons beschikbaar.

 • 2019-02-12

  E-commerce; een goede zet!

  Collega Maarten Snijder is 6 maanden geleden ons Railpro-team komen versterken. Zijn specialisme? E-commerce. We gaan met hem in gesprek over e-commerce in de spoorwereld.

 • 2019-01-31

  Circulair Design Challenge kent meerdere winnaars!

  De winnaars van de Circulair Design Challenge zijn bekend. Afgelopen oktober waren zeventig geïnteresseerde ontwerpers op ons terrein. Ze maakten kennis met talrijke spoorse producten. Om daarna naar huis te gaan met een duidelijke opdracht: een nieuw leven bedenken voor materialen die vrijkomen uit de spoorbaan.

 • 2019-01-25

  Betere prestatie spoor door nieuwe wisselsteller en mangaanstalen puntstuk

  Begin van dit jaar heeft ProRail twee nieuwe producten vrijgegeven. Het gaat om de wisselsteller type NSE (S) en het mangaanstalen puntstuk 1:15. De producten zorgen ervoor dat er minder storingen plaatsvinden en er minder onderhoud aan wissels noodzakelijk is. Een aanzienlijke bijdrage aan de goede prestaties van ons spoorwegnet.

 • 2019-01-23

  Treinverkeersleiderspost - waar chaos vraagt om rust en effectief handelen

  Geen vertragingen en op tijd op je werk. Dat is het doel van de treinverkeersleiderspost (VL). Ik ben op bezoek in Amersfoort. Hier kijk ik van bijna alle kanten uit over het spoor dat station Amersfoort omringt. De ingang is streng beveiligd wat me bijna een ‘niet welkom-gevoel’ geeft. Bij binnenkomst is het gelukkig warm en gezellig. In de gang hangen nostalgische foto’s. Verkeersleidersposten van vroeger waar ik uit opmaak hoe het er toen aan toeging. Toch mooi, zo’n historisch beroep! Zo nieuwsgierig als ik ben naar alle aspecten van de spoorwereld, ben jij vast ook. Ik vertel je hier hoe ik mijn bezoek heb ervaren.

 • 2019-01-16

  Aansluiting railterminal Venlo in aanbouw: eerste spoorstaven liggen al klaar!

  ‘Mise en place’ in de spoorsector. Zoals ze in restaurants de tafels netjes dekken op basis van je menukeuze, zo leveren wij de ingrediënten voorafgaand aan het recept van voor-/ inbouw. De bouw van de grootste binnenlandse railterminal van Nederland en wij mogen erbij zijn!

 • 2019-01-10

  Kerstdonatie gaat naar Antoni van Leeuwenhoek

  In december kon je een keuze maken voor het goede doel waaraan we onze kerstdonatie dit jaar schenken. Jullie keuze gaat uit naar het onderzoek naar immuuntherapie van het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek. Hartelijk dank voor het uitbrengen van je stem.  

 • 2019-01-09

  Het 'Railpro concept' geschikt voor de Arabische spoormarkt?

  Niet de netwerkbeheerder, maar een commercieel bedrijf beheert en houdt de voorraden voor de spoormarkt aan. Voor ons zo vanzelfsprekend, maar over de grens kan het ‘Railpro concept’ nog een optionele innovatie zijn. Collega’s van voestalpine Track Solutions zijn vanuit Saoedi Arabië naar ons afgereisd om alle ins en outs van het ‘Railpro concept’ te ontdekken.