Skip to main content
Terug naar het overzicht

Aansluiting railterminal Venlo in aanbouw: eerste spoorstaven liggen al klaar!

2019-01-16 | 

‘Mise en place’ in de spoorsector. Zoals ze in restaurants de tafels netjes dekken op basis van je menukeuze, zo leveren wij de ingrediënten voorafgaand aan het recept van voor-/ inbouw. De bouw van de grootste binnenlandse railterminal van Nederland en wij mogen erbij zijn!

‘Logistieke hotspot’ Venlo wordt nog hotter

Venlo is een logistieke hotspot vanwege de grens met Duitsland aan de ene kant en de weg naar de haven van Rotterdam aan de andere kant. Steeds meer bedrijven vestigen zich hier om deze praktisch geografische reden, waardoor de aan- en afvoer van goederen in deze regio steeds meer toeneemt. De bouw van de grootste binnenlandse railterminal en de aansluiting die deze biedt op het spoornetwerk maakt de regio nog aantrekkelijker voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Bedrijventerrein Greenport Venlo staat een belangrijke economische ontwikkeling te wachten. Straks kunnen er wel 30 treinen van 750 meter lang per dag afgehandeld worden! Daarnaast kunnen goederentreinen vanuit deze terminal heel Europa bereiken. De ambitie is zelfs om de goederentreinen naar China te brengen, via Turkije en Azerbeidzjan. Zo brengt Venlo de wereld en internationale handel dichterbij… 

Rails van Railpro naar de Railterminal

Bij de bouw van een aansluiting voor een railterminal komt meer kijken dan alleen de aanleg van spoor, zoals civiele werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het grondwerk en het inrichten van de omgeving op het gebied van leidingen en kabels. De spooraanleg moet telkens op precies de juiste momenten gebeuren zodat het de overige werkzaamheden niet in de weg zit en het project gestaag voort kan gaan. In juni en november van dit jaar vindt de aansluiting aan het spoor Eindhoven- Venlo pas plaats, maar een deel van de spoorstaven en andere spooronderdelen worden dus nu alvast klaargelegd om in de vrije ruimte voorgebouwd te kunnen worden en in de twee grote buitendienststellingen op het hoofdspoor aangesloten te kunnen worden. Op deze manier kunnen onze collega’s ook weer een keertje overdag werken, in plaats van ’s nachts tijdens de buitendienststellingen. Wel zo verfrissend.

In totaal gaat het om 6 km spooraanleg en 15 nieuwe wissels van voestalpine WBN. Wij zijn trots dat we ook een mooie bijdrage mogen leveren, namelijk de gehele bovenbouw (spoorstaven, dwarsliggers en ballast). 

Strak vooruitplannen in 2019

Onze toegevoegde waarde, naast de levering van spoormaterialen en materieel: het meedenken, de logistieke kennis in het voortraject en zorgen dat de planning strak verloopt. Omdat bij het bouwen van een aansluiting van de  terminal zo veel komt kijken, moeten veel verschillende disciplines tegelijk met elkaar samenwerken. Er zit een toegewijd projectteam op zodat alles zo perfect mogelijk in het schema past en volgens de wensen van de klant verloopt.

Eind november 2018 waren de eerste oriënterende vergaderingen. De gehele projectplanning voor het totale werk moest doorgenomen worden. Nauwkeurig werd uiteengezet wat er moest gebeuren en wat de klant van ons verwachtte. In week 22 en 45 van 2019 vindt de aansluiting pas plaats, maar het aansluitspoor wordt op eerdere  momenten in de komende maanden alvast klaargelegd.

Begin 2020 moet de terminal klaar zijn voor gebruik. Een grote klus dus voor het gehele jaar. We houden je graag op de hoogte!