Skip to main content
Terug naar het overzicht

Railpro als logistiek dienstverlener bij Lage Zwaluwe

2017-08-01 | 

Er komt veel kijken bij de spoorvernieuwing op het emplacement Lage Zwaluwe. voestalpine Railpro treedt op als logistiek dienstverlener, in samenwerking met aannemer BAM als uitvoerder. Een uitdaging die wij natuurlijk met beide handen aanpakken!

Spoorvernieuwing Lage Zwaluwe

Er komt veel kijken bij de spoorvernieuwing op het emplacement Lage Zwaluwe. Het emplacement (een opstelterrein voor treinen) ligt voor het station Lage Zwaluwe, een spoorverbinding tussen Breda en Dordrecht. Het spoor moet tijdig vernieuwd worden om het in een goede conditie te houden. De spoorvernieuwing wordt uitgevoerd door aannemer BAM, in samenwerking met voestalpine Railpro als logistiek dienstverlener. Een uitdaging die wij natuurlijk met beide handen aanpakken!

“De grootste uitdaging zit in het feit dat er veel verschillende vervoerders bij het project aanwezig zijn en langs elkaar moeten werken,” zegt Chantelle van de Merwe, planner railtransport bij voestalpine Railpro, “Er moet goed geschakeld worden in het laad- en losproces en wij zijn eigenlijk de enige die tussen de verschillende partijen kunnen schakelen. Iedereen moet op scherp staan om snel bij te sturen, mocht er onverhoopt iets fout gaan. Dat kan iets kleins zijn, zoals een machinist die te laat is, maar ook een defecte locomotief of een negatief sein van ProRail. Een sneeuwbaleffect moet voorkomen worden en snel bijsturen is dus echt essentieel!”

Het project is maandag 17 juli begonnen. Aannemer BAM moest eerst de oude ballast uit het spoor scheppen. Daarna wordt deze ballast gezeefd. Het deel dat nog goed is, wordt namelijk gewoon hergebruikt. De oude, niet-herbruikbare, ballast is goed recyclebaar en wordt onder andere gebruikt voor het maken van grint, beton, asfalt en de ECO dwarsligger. De te recyclen ballast voeren wij af naar een depot in de buurt van de werkplek in 40 van onze zogenaamde Klmossen, ijzeren platte wagons. De Klmossen worden in plukken van elk 20 wagons door twee van onze loc 600 locomotieven voortgetrokken. Met een gangetje van zo’n 30 kilometer per uur pendelen ze constant op en neer tussen Lage Zwaluwe en het depot, waar de ballast door andere partijen verder gedistribueerd zal worden voor de recycleprocessen. Het werk gaat 24/7 door, wat betekent dat er wel 14 machinisten nodig zijn!

Vervoer van onze loc 600 naar Lage Zwaluwe

Het bijzondere aan de inzet van de loc 600 is dat zij niet over het spoor naar de Lage Zwaluwe vervoerd konden worden, omdat ze maar 30 km/h kunnen rijden. Ze zouden dan het hele treinverkeer vertragen over een te grote afstand. Daarom zijn ze met vrachtwagens naar de locatie vervoerd en vervolgens daar pas in het spoor gezet.

Fotograaf: Edwin Wiegers. Werkzaam als machinist/wagencontroleur bij voestalpine Railpro.

Weekendje Blerick

Daarnaast was een onderdeel van de logistieke uitdaging dat de Klmossen afgelopen vrijdag ‘even’ verhuisd zijn voor een project wat ‘even’ tussendoor moest gebeuren bij Blerick. Daarvoor moesten onze andere twee locs 600 (Railpro heeft er 4 in zijn beheer) met vrachtwagens van ons terrein in Hilversum naar Blerick vervoerd worden. Wederom door BAM werd daar 1100 meter spoor vernieuwd en 4000 ton ballast verwerkt en werden 1850 nieuwe betonnen dwarsliggers aangebracht én 5 overwegen vernieuwd. Na het weekend is het hele team inclusief onze Klmossen weer terug naar de Lage Zwaluwe gegaan om het werk daar af te maken.

Onze loc 600 van het weekend in Blerick

Fotograaf: medewerker BAM

Vervolg spoorvernieuwing Lage Zwaluwe

Toen de zon vanochtend opkwam arriveerde onze Fccpps trein bij Lage Zwaluwe. De Fccpps-wagons van deze trein zijn onderlossers die de nieuwe ballast lossen via een trechtersysteem. Hierdoor kan dit op een gedoceerde manier gebeuren. De Fccpps trein gaat vanaf vandaag pendelen tussen Lage Zwaluwe en Roosendaal, waar de nieuwe ballast telkens opgehaald wordt.

Zoals uit dit artikel blijkt, zijn er veel factoren en processen die bij een dergelijk project komen kijken. “En dan hebben we het nog niet eens over alle documenten die in orde moeten zijn”, zegt René Harkema – Business Unit manager Railtransport & materieel. “Je moet bijvoorbeeld denken aan bevoegdheidsbewijzen, vergunningen, personeelsdossiers met medische én psychologische keuringen en niet te vergeten de DVP dagpassen. Alleen met zo’n DVP dagpas kan op het spoor worden gewerkt tijdens een buitendienststelling van ProRail.”

Bij Railpro gaat het om het laten excelleren van de klant. Snel en scherp schakelen tussen factoren en processen is onze specialiteit. Albert van den Brink, logistiek uitvoerder bij BAM, is erg tevreden over de samenwerking. “De logistiek gaat allemaal volgens planning, terwijl het eigenlijk gebruikelijk is dat er altijd wel iets tussenkomt. We zijn er achter gekomen dat we door met jullie samen te werken tot grote innovatieve oplossingen kunnen komen.”

Deze en volgende week wordt er nog druk gewerkt bij Lage Zwaluwe. Het spoor is vanaf maandag 14 augustus weer in dienst. Wat zal dat een goed begin van de week zijn, als iedereen weer over een spiksplinternieuw spoor kan reizen!