Skip to main content
Terug naar het overzicht

Project Zwolle - voor een soepeler en betrouwbaarder station Zwolle

2018-07-12 | 

Het project loopt van 30 juni t/m 15 juli en is onderdeel van spoorplan Noord-Nederland. De dienstverlening moet soepeler en betrouwbaarder worden, zodat station Zwolle beter kan dienen als belangrijk overstapstation tussen Noord-Oost Nederland en de Randstad. Om dit doel te realiseren worden de meeste wissels verwijdert en wordt het spoor opnieuw ingedeeld, zodat de perrons makkelijker toegankelijk worden.

Fotograaf: Peter Denekamp. Onze loc met Zwolle op de achtergrond.

Strukton Rail is hierbij de verantwoordelijke aannemer. Wij dragen hierbij zorg voor de levering van de spoorstaven, dwarsliggers en lijmlassen. Wat de ballast betreft wordt hier voornamelijk de oude ballast voor hergebruikt. Deze ballast wordt eerst gezeefd en de schone ballast kan dan weer in het spoor gebracht worden. Ter aanvulling van de hergebruikte ballast hebben we nog wel wat ton extra ballast moeten leveren. Volgens onze collega Clemens, projectmedewerker bij Railpro, is de grootste uitdaging bij dit project de strakke planning. “Naast de herindeling en materiaallevering van het spoor speelt ook de aanpassing van alle seinen en bovenleiding een rol, wat weer een hele andere tak van sport is. Veel verschillende disciplines moeten dus tegelijk met elkaar aan het werk zijn en veel met elkaar overleggen. Deze wissel- en samenwerking lukt alleen met een heel goede planning!”, aldus Clemens. Totaal zijn er 4800 diensten van 8 uur in 15 dagen. Oftewel, per dienst zijn wel meer dan 100 mensen aan het werk.

Fotograaf: Peter Denekamp. SALT rijdt station Zwolle in.

Clemens is trouwens voor 4 dagen depotmanager geweest bij dit project en moet er in deze rol onder andere voor zorgen dat alle materialen op verschillende punten op het depot geplaatst worden, zodat ze goed te bereiken zijn op het moment dat het nodig is. Naast het regisseren van de materiaalstromen op het depot moet hij er ook voor zorgen dat het depot opgeruimd blijft en dat stofvorming voorkomen wordt (door middel van een waterwagen).

Al met al loopt het project tot nu toe volgens planning. De mannen moeten het nog een paar dagen volhouden en daarna kunnen we op een mooi project terugkijken.

Maandag 16 juli om 05:00 moeten de treinen bij station Zwolle alweer rijden!