Skip to main content

Nieuws

 • 2018-12-19

  Stroomrails 1500V; energievoorziening trein verzekerd op unieke beweegbare spoorbruggen in Nederland

  Hoe borg je de energievoorziening in de bovenleiding van de trein als je te maken hebt met een beweegbare spoorbrug. De brug moet open kunnen voor scheepvaart. De rijdraad, die de energieafgifte aan de trein verzorgt, wordt daar onderbroken. Het vaste stroomrails 1500V-systeem is de oplossing en is vanaf nu bij ons te koop. Benieuwd hoe het werkt?

 • 2018-12-19

  Stroomrails 1500v; energievoorziening trein verzekerd op unieke beweegbare spoorbruggen in Nederland

  Hoe borg je de energievoorziening in de bovenleiding van de trein als je te maken hebt met een beweegbare spoorbrug. De brug moet open kunnen voor scheepvaart. De rijdraad, die de energieafgifte aan de trein verzorgt, wordt daar onderbroken. Het vaste stroomrails 1500v-systeem is de oplossing en is vanaf nu bij ons te koop. Benieuwd hoe het werkt?

 • 2018-12-12

  95 ton zware overweg geplaatst in spoor als ontbrekend puzzelstukje

  Op de Laan van Spitsbergen te Apeldoorn was de overweg aan vervanging toe. De nieuwe Zware Overweg Op Maat (ZOOM) werd binnen enkele ogenblikken als een puzzelstuk de spoorbaan in gehesen. Een ‘puzzelstukje’ van maar liefst 27 meter lang en 95 ton aan gewicht. Voor de verbeelding; dit gewicht komt overeen met 95 personenauto’s.

 • 2018-12-06

  Wij helpen je de koude winter door!

  Ben je al klaar voor een strenge winter? Onze nieuwe winterhandschoenen zijn éxtra warm en nu afgeprijsd naar € 9,95 

 • 2018-12-06

  Jouw stem, wij doneren

  Direct je stem uitbrengen doe je hier. Het AVL, Voedselbank of Linda Foundation - als je één van deze goede doelen een warm hart toedraagt, stem dan nu. Dan maakt jouw doel kans op onze jaarlijkse donatie. 

 • 2018-11-29

  Enkele reis: het spoor is geen wandelpad!

  Onze geheel vernieuwde anti-loopmat – ook wel ‘PRISMA’ mat of 'struikelmat' genoemd - is officieel gecertificeerd en vanaf nu verkrijgbaar in onze webshop! Anti-loopmatten worden in het spoor geplaatst op plekken waar reizigers, spoorlopers en suïcidalen nog te gemakkelijk op het spoor kunnen komen. Wij hebben de feedback uit de markt verwerkt om de matten verder te verbeteren. En het resultaat is geweldig.   

 • 2018-11-21

  “Ik heb mijn zinnen gezet op het eikenhout van Railpro. Wish me luck!”#circulairdesignchallenge

  Malou ter Horst is circulair interieurontwerper. “Duurzaamheid is mijn uitgangspunt. Met minder impact op het klimaat, meer impact op de wereld van morgen maken.” Malou heeft haar zinnen gezet op de eikenhouten planken uit oude houten dwarsliggers. Als spoorleverancier geven wij oude spoorproducten ook graag een tweede leven.

 • 2018-11-12

  Onze Robeltrein in België: 'De spannendste inzet tot nu toe'

  Wij zijn met ons Robelteam een maand lang in België om de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder te ondersteunen in één van de drukste jaren ooit. Een vernieuwende aanpak, intensieve samenwerking en innovaties aan de trein maken het mogelijk om zelfs op de moeilijkste trajecten spoorstaven te laden en te lossen.

 • 2018-11-07

  Verouderd watertappunt op je emplacement? Snel vernieuwd met onze was-/vulhydranten!

  Schone treinen en toiletten voorzien van water, dat maakt je treinreis een stuk plezieriger. Op emplacementen staan hiervoor functionele watertappunten. Verouderde watertappunten lekken vaak water. Kostbare verspilling én slecht voor het grondwaterpeil. Een nieuw was-vulhydrant lost het probleem voor je op!    

 • 2018-11-06

  Spoordata beter in kaart met onze ES-lassen #RFID

  Wist je dat al onze Elektrische Scheidingslassen (ES-lassen) worden voorzien van RFID-tags? Meettreinen kunnen deze ‘transponders’ uitlezen en zo spooronderdelen herkennen. Daarmee helpen we de spoorwegbeheerder het spoor en de ingebouwde spoorproducten nog beter in kaart te brengen.

 • 2018-11-01

  Startups uitgedaagd: tweede leven voor oude spoorproducten

  Ben jij een startup met industriële achtergrond? Dan dagen wij jou uit om op zoek te gaan naar nieuwe toepassingen voor oude spoorproducten. In de Circulair Design Challenge bedenk je een nuttig tweede leven voor spoorspullen en maak je kans op een pilot ter waarde van €20.000,-.

 • 2018-10-24

  Vier redenen om voorraadmanagement uit te besteden

  Het spoornetwerk altijd beschikbaar voor reizigersvervoer en goederenvervoer? Dit is behoorlijk ingewikkeld. Iedere minuut telt. Uitbesteden van voorraadmanagement helpt om storingen binnen een mum van tijd op te lossen. Hoe laat je de treinen zo snel mogelijk weer rijden?

   

 • 2018-09-18

  Gefreesde passtukken – voor een verbeterde levensduur en kwaliteit van de railinfrastructuur

  De Nederlandse railinfrastructuur kenmerkt zich door zijn hoge dichtheid en de maximale (spoor)benutting. Een intensief bereden spoor heeft echter ook een bijbehorend slijtagebeeld tot gevolg. Sommigen stukken spoorstaaf zijn zodanig versleten dat ze vervangen moeten worden met nieuwe passtukken. Bij het inbouwen van deze passtukken kan er hoogteverschil ontstaan met de rest van het spoor, omdat slijtage onder andere impliceert dat er na verloop van tijd (en treinen) enkele millimeters van de kop van de spoorstaaf afgereden worden. De kwalitatief beste én meest efficiënte manier om dit te voorkomen, is door gebruik te maken van op hoogte gefreesde passtukken, die op  dezelfde hoogte gefreesd zijn als het bestaande spoor. Hierdoor zijn de passtukken als een perfecte puzzel op kophoogte gelijk aan het bestaande spoor.

 • 2018-09-12

  Uitnodiging 10 oktober - coatingdemonstratie RL500PF

  Een corrosiewerende en oliebestendige coating, die daarnaast ook nog geschikt is om aan te brengen op vochtige en roestige oppervlakten. Dat maakt de RL500PF coating uniek in zijn soort en uitermate geschikt om op locatie toe te passen op allerlei componenten in het spoor en in de lightrail. Denk hierbij o.a. aan spoorstaven, groefrails, bevestigingsmiddelen en rughellingplaten.

 • 2018-09-12

  Uitnodiging 10 oktober - coatingdemonstratie RL500PF

  Wij krijgen de laatste tijd veel vragen over dit product en daarom willen wij op 10 oktober in samenwerking met Alpha Service Group een live demonstratie organiseren op ons terrein. Tijdens deze demonstratie geven wij uitleg over de coating en zullen wij laten zien dat wachten op mooi weer niet meer nodig is om spoorse producten van een coating te voorzien!

 • 2018-09-10

  Lightrailproducten nodig?! - Vanaf vandaag in onze webshop!

  Grote steden groeien sneller dan de rest van Nederland. Studenten, werkenden en toeristen zijn dagelijks afhankelijk van de metro en de tram. Bestaande lightrailtrajecten worden drukker bezet, met alle gevolgen van dien. Dit betekent dat een uitbreiding van de stedelijke railinfra noodzakelijk is. Naast de behoefte aan nieuw spoor is het ook belangrijk om de kwaliteit van het bestaande spoor te verhogen om deze extra belasting aan te kunnen. 

 • 2018-09-03

  U hoeft niets te frezen: gegarandeerde kwaliteit!

  Netwerkbeheerder ProRail heeft sinds 1 juli 2016 de verplichting opgelegd om bij het inbouwen van spoor gebruik te maken van gefreesde spoorstaven. Om aan deze verplichting te voldoen hebben wij  een speciale freesmachine aangekocht en sindsdien het productieproces continu geoptimaliseerd. Langgelaste spoorstaven frezen we preventief  tot een lengte van wel 360 meter, waarna ze meteen in het spoor gebracht kunnen worden. Vanaf heden leveren  we  zelfs op hoogte gefreesde passtukken!

 • 2018-08-30

  Alles reist rondom Driebergen Zeist

  Vanaf maandag 27 augustus reden de treinen weer zoals vanouds, en volgens de planning, langs station Driebergen – Zeist. De afgelopen 16 dagen is er hard gewerkt rondom het vernieuwde station, waardoor niet alleen de trein, maar ook autoverkeer omgeleid moest worden. Dagelijks werkten er wel zo’n 750 man om zowel het spoor als ook de hoofdstraat en station te vernieuwen. Wij hebben aannemer BAM in dit verhaal kunnen ondersteunen bij het onderdeel spoorvernieuwing!

 • 2018-08-07

  Toename internationaal goederenvervoer per spoor ook bij ons merkbaar

  Het CBS publiceerde onlangs de onderzoeksresultaten met betrekking tot internationaal goederenvervoer per spoor, wat de afgelopen 10 jaar sterk is toegenomen. Wij als spoorbedrijf zijn natuurlijk blij met deze ontwikkeling. Dit betekent meer gebruik van het spoor als groen en duurzaam alternatief voor vervuilend wegtransport. 

 • 2018-08-02

  Spoorvernieuwing Gouda

  Wist je dat ProRail momenteel tussen Utrecht en Den Haag zo’n 75% van het spoornet vernieuwt? Onder tropische temperaturen vervangt aannemer Strukton Rail deze week 19 wissels en 2 kilometer spoor bij Gouda. Materiaal en logistieke dienstverlening wordt door ons georganiseerd. 

 • 2018-07-31

  Ontbijtseminar BIM - de sleutel tot efficiënte bouw- en onderhoudsprojecten

  Digitalisering en nieuwe technologische ontwikkelingen bieden volop mogelijkheden om zowel producten als het bouw- en onderhoudsproces sneller, efficiënter en duurzamer in te richten. Steeds meer bedrijven gaan werken met het Bouwwerk Informatie Model, oftwel 'BIM'. BIM is de grootste innovatie in jaren als het gaat om samenwerken en communiceren in de bouw. Tijdens dit ontbijtseminar gaan we dieper in op wat digitalisering en BIM kan betekenen voor de railinframarkt.

 • 2018-07-26

  Spoorvernieuwing Zaandam - Uitgeest

  Aannemer VolkerRail is ondertussen ruim over de helft van de negendaagse buitendienststelling in Zaandam. Voor de spoorvernieuwing van maar liefst 11 kilometer spoor tussen Zaandam en Uitgeest hebben we ons steentje kunnen bijdragen in het meedenken van logistieke modellen en het leveren van materialen om dit werk uit te kunnen voeren. 

 • 2018-07-26

  Innotrans Berlijn 2018

  Wij zijn van 18 -21 september ook present op de InnoTrans! Dé internationale handelsbeurs voor transport technologie in de bruisende stad Berlijn. 

 • 2018-07-12

  Project Zwolle - voor een soepeler en betrouwbaarder station Zwolle

  Het project loopt van 30 juni t/m 15 juli en is onderdeel van spoorplan Noord-Nederland. De dienstverlening moet soepeler en betrouwbaarder worden, zodat station Zwolle beter kan dienen als belangrijk overstapstation tussen Noord-Oost Nederland en de Randstad. Om dit doel te realiseren worden de meeste wissels verwijdert en wordt het spoor opnieuw ingedeeld, zodat de perrons makkelijker toegankelijk worden.

 • 2018-07-05

  Zomermaanden = werk aan het spoor

  De zomer is begonnen en de zomervakantie staat voor de deur! Dat betekent voor de spoorsector echter de handen uit de mouwen. Er zijn minder mensen in het land en dus ook minder treinreizigers. Daardoor kunnen we spoorvernieuwingen juist in de zomermaanden met de minste overlast realiseren.

 • 2018-06-21

  Redesign lijn 27 & 28 - Spoorvernieuwing tussen Zaandam en Uitgeest

  Een spoorvernieuwing van maar liefst 18 kilometer! Voor het realiseren van deze uitvoering zijn aardig wat materialen, locomotieven, wagons, planningen en manuren nodig. 

 • 2018-06-18

  Vrije ruimteligger overkappen

  Nooit meer verstoringen door een 'niet zichtbare vrije ruimteligger' - Wij introduceren de overkapping vrije ruimteligger! 

 • 2018-06-13

  Railpro reistip! - High Line Park New York

  Groen flaneren tussen de wolkenkrabbers op een verhoogde en verouderde spoorlijn.

 • 2018-06-13

  Supply chain in de spoorbranche

  De hoofdonderdelen van het spoor, en dan met name de rijbaan, bestaat uit spoorstaven, dwarsliggers en ballast. Maar heb je weleens nagedacht over de wereldreis die deze materialen moeten doorstaan, voordat ze onderdeel worden van ons Nederlandse spoornetwerk?

 • 2018-05-07

  Nieuw erin, oud eruit - what to do met gebruikte spoorstaven?

  Door het hele land ligt zo’n 680.000 ton staal aan spoorstaven. Dat is meer dan 14.000 kilometer spoorstaaf. Het spoor wordt regelmatig vernieuwd wanneer het niet meer aan de eisen voldoet. Al die spoorstaven die vrijkomen… het is ons streven daar een mooie bestemming voor te bedenken.

 • 2018-05-02

  Nieuw in ons assortiment - RL500PF coating

  Veel componenten in de spoorbaan zijn gebaat bij bescherming door een coating om corrosie te voorkomen. De coating aanbrengen onder ideale omstandigheden is echter vaak lastig te realiseren en vochtige locaties kunnen de coating bijvoorbeeld in negatieve zin beïnvloeden. Deze hindernissen zijn nu verleden tijd met de RL500PF coating. 

 • 2018-04-25

  Een duurzamer spoor met MKI als nuttig instrument

  Gisterochtend hadden we weer een ontbijtseminar, dit keer met het thema ‘Duurzaam spoor met MKI – hoe gaat dat in zijn werk?’ Bij duurzaamheid gaat het er om dat het voortbestaan van onze toekomstige generaties niet in gevaar wordt gebracht door acties van nu. Door middel van de Milieu Kosten Indicator (hierna: MKI) kunnen alle milieu effecten efficiënt uitgedrukt worden in één eenheid. Bepaalde duurzame projecten kunnen vervolgens aan een MKI-waarde gekoppeld worden. De MKI-waarde geeft aan hoe duurzaam het project daadwerkelijk is. Hoe lager de MKI-waarde hoe duurzamer het project. 

 • 2018-04-25

  Sluitingsdagen door Koningsdag en andere feestdagen

  Door Koningsdag en andere feestdagen de komende weken is ons kantoor een paar dagen gesloten.

 • 2018-04-23

  Onze las- en zaagfabriek is vanaf vandaag weer 100% operationeel!

  Afgelopen twee weken was er geen productie mogelijk in onze las – en zaagfabriek, omdat er upgrades uitgevoerd werden aan onze machines. Zo'n periode van stillegging moet je natuurlijk optimaal benutten! We hebben daarom verschillende machines tegelijkertijd aangepakt. 

 • 2018-04-20

  Goede voorbereiding voor 9-daagse vernieuwing Amersfoort-Apeldoorn

  Van 28 april tot en met 6 mei vernieuwt aannemer Strukton Rail 18 kilometer spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn. Voor ons zijn de voorbereidingen al gestart om deze werkzaamheden soepel te laten verlopen.

 • 2018-03-27

  Ontbijtseminars 2018

  De data en onderwerpen voor de ontbijtseminars van 2018 zijn bekend! 

 • 2018-03-23

  Nieuwe treinverbinding naar London vraagt om nieuw perronmeubilair

  De Eurostar belooft vanaf april een weekendje London een stuk makkelijker te maken. Vanuit Amsterdam en Rotterdam rechtstreeks naar London reizen, daar kijken veel mensen nu al naar uit! Het realiseren van een dergelijke nieuwe treinverbinding gaat echter niet over één nacht ijs en er zijn vele aanpassingen nodig, niet alleen aan het spoor, maar ook aan het perron.

 • 2018-03-12

  Regs wagons multi-inzetbaar als Klmos

  Binnenkort is het bij ons mogelijk om een Regs-wagon te gebruiken als Klmos. Door het plaatsen van een container op de platte Regs-wagon wordt deze multi-inzetbaar voor het transport voor spoorproducten. 

 • 2018-02-13

  Samenwerking met DataRoute zorgt voor een efficiënter transport van afvalstromen

  Het transport van afvalstromen gaat gepaard met veel formaliteiten, die administratief omslachtig en fout gevoelig zijn. Daarnaast zijn de formaliteiten vanwege veel papiergebruik ook schadelijk voor het milieu. Gelukkig is dit allemaal nu echt verleden tijd, dankzij de samenwerking met DataRoute! 

 • 2018-02-05

  Personeelspool van SALT-operators is uitgebreid!

  Vorige week vond de eerste StofArmLos-Trein (SALT)-opleiding van 2018 voor operators en lossers plaats. In totaal hebben 8 SALT-operators hun certificaat in ontvangst mogen nemen en 12 mannen hebben met succes de opleiding tot SALT-losser afgerond.

 • 2018-01-31

  Collega Robbert van der Schaaf naar Winter Games

  Robbert van der Schaaf heeft het weekend van zijn leven achter de rug. Hij vertegenwoordigde onze organisatie tijdens de voestalpine Winter Games in de Red Bull Ring in Spielberg, Oostenrijk. Een geweldige ervaring waarover hij graag meer vertelt!

 • 2018-01-24

  Wagonvloot uitgebreid met Fas-wagons

  In 2018 kunt u bij ons ook weer de bekende Fas-wagons huren voor korte en lange periodes. Wij hebben onze wagonvloot uitgebreid met meerdere van deze goederenwagons. De Fas–wagon is een kiepwagen, die gebruikt kan worden voor het transport van nieuwe maar ook oude ballast of zand, voor de nieuwbouw en vernieuwing van het spoor.

 • 2018-01-17

  Een goed begin!

  Het jaar starten met nieuwe lampen in de seinen. Dit jaar kun je het jezelf nóg eenvoudiger maken door te kiezen voor de Retrofit ledlamp.

  Deze lamp is unicolor en past daardoor achter elke kleur seinlens. Bij plaatsing is het instellen van de regelbare weerstand overbodig. Dit maakt de uitwisseling van de lampen een fluitje van een cent.

 • 2018-01-11

  Handen ineen voor de Oostenrijkse spoorwegen

  Voor een spoorwegexploitant is beschikbaarheid van het netwerk prioriteit nummer één. Ook voor de ÖBB, de Oostenrijkse nationale spoorwegmaatschappij, zijn tijdige onderhoudsbeurten daarom noodzakelijk. Eind vorig jaar hebben wij de handen ineen geslagen met voestalpine Weichenwerk Wörth GmbH (WWG) om Oostenrijkse ES-lassen voor de ÖBB te repareren.

 • 2018-01-08

  Rail Service Centrum bereidt zich voor op komend jaar

  Ons Rail Service Centrum is de eerste twee weken van het jaar gesloten. Alle machines worden nauwkeurig geïnspecteerd en er wordt groot onderhoud verricht. Productie van spoorstaven op uw aanvraag loopt daardoor de rest van het jaar als een zonnetje.

 • 2018-01-04

  Railinfrastructuur maximaal beschikbaar met Railstockvoorraad

  Het spoornet is opgebouwd uit een grote variëteit van producten, die soms al jaren geleden ingebouwd zijn. Moeilijk verkrijgbare producten of die op kritische plaatsen, houden we beschikbaar met de Railstockvoorraad. 

 • 2018-01-01

  Nieuwe rol voor opdrachtnemers en opdrachtgevers in spoorbranche 2.0

  Om het spoorsysteem de komende decennia te kunnen doorontwikkelen om aan de toenemende vraag naar mobiliteit te kunnen voldoen, dienen zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers een nieuwe rol te krijgen.