Skip to main content
Terug naar het overzicht

Personeelspool van SALT-operators is uitgebreid!

2018-02-05 | 

Vorige week vond de eerste StofArmLos-Trein (SALT)-opleiding van 2018 voor operators en lossers plaats. In totaal hebben 8 SALT-operators hun certificaat in ontvangst mogen nemen en 12 mannen hebben met succes de opleiding tot SALT-losser afgerond.

Allen zijn opgenomen in de SALT-personeelspool en zijn nu bevoegd om te werken met het SALT-materieel. De personeelspool telt nu 29 SALT-lossers en 15 SALT-operators. Een mooi aantal, maar dat is ook nodig, want er wordt momenteel weer een gloednieuwe SAL-Trein gebouwd. Weer 40 wagons worden uitgerust met de StofArmLos-installatie. Inclusief deze 40 extra wagons  hebben we de beschikking over 194 SAL-wagons. Op basis van de huidige planning worden de komende jaren nog meer wagons omgebouwd, totdat er uiteindelijk een totaal wagonpark van 299 wagons ontstaat. 

Innovatieve wagon

De SALT is van een eenvoudige Fccpps-wagon gegroeid tot een hele praktische en ARBO-verantwoorde losmachine. Een Fccpps-wagon is een onderlosser, geschikt voor de aanvoer van grof ballastmateriaal. Door middel van trechters kan zowel binnen als buiten het spoor worden gelost. De trechters maken het mogelijk 28 ton gedoseerd te lossen met minimale personeelsinzet.  De StofArmLosTrein een geïnnoveerde Fccpps-trein. Hij zorgt er namelijk voor dat het inhaleerbaar (kwarts)stof tot maximaal 20% van de toelaatbare waarde wordt verminderd. Dit doet de SALT door middel van een vernevelingsysteem, dat ervoor zorgt dat het stof door de nevel opgenomen wordt en naar de grond zakt (in plaats van dat dit op een hoogte blijft dat het ingeademd kan worden). De StofArmLos-wagon werkt op afstandsbediening en is voorzien van GPS.

De SALT die binnenkort aan de vloot worden toegevoegd is alweer de vierde serie van dit innovatieve idee.

Opleiding

Heeft u interesse in de opleiding tot SALT-operator of SALT-losser? Dan kunt u een mail sturen aan railtransport@railpro.nl. Graag ontvangen wij van u het gewenste aantal deelnemers en per deelnemer:
• naam en voorletters
• personeelsnummer
• geboortedatum
• digitale pasfoto

Wij verwachten de eerstvolgende opleidingen dit voorjaar, bij voldoende aanmeldingen.