Skip to main content
Terug naar het overzicht

95 ton zware overweg geplaatst in spoor als ontbrekend puzzelstukje

2018-12-12 | 

Op de Laan van Spitsbergen te Apeldoorn was de overweg aan vervanging toe. De nieuwe Zware Overweg Op Maat (ZOOM) werd binnen enkele ogenblikken als een puzzelstuk de spoorbaan in gehesen. Een ‘puzzelstukje’ van maar liefst 27 meter lang en 95 ton aan gewicht. Voor de verbeelding; dit gewicht komt overeen met 95 personenauto’s.

Kokers, kabels en spoorstaven

De speciale ZOOM voor de Laan van Spitsbergen wordt prefab aangeleverd. Drie overwegplaten zijn vooraf gekoppeld tot één lange plaat van 27 meter. Door de platen lopen over de gehele lengte twee kokers. We trekken twee lange kabels door de kokers en spannen deze op, net als dat je een handdoek uitwringt. We controleren of de overweg kaarsrecht is. Dan plaatsen en stellen we de spoorstaven erin en worden deze ingegoten. Aan beide zijden is een overlap van de spoorstaaf voor bevestiging aan het bestaande spoor. En voilà, klaar voor transport.

De trein rijdt al weer

Nu de overweg kant en klaar wordt aangeleverd kan de spooraannemer zich in de korte buitendienststellingstijd concentreren op het voorbereiden van de perfecte ondergrond.  En dan wordt het een kwestie van het ontbrekende puzzelstuk plaatsen. Een imposant puzzelstuk is het met deze lengte wel. Dat bespaart veel werk in de baan en levert enorm veel tijdwinst op! Het treinverkeer wordt snel weer hervat.

"Een op maat gemaakte overweg is een stuk vakwerk"

Het is wel duidelijk dat onze projectmedewerker Aad van de Giessen fan is van dit product. Waarom is dat?

De allereerste ZOOM’s heb ik zelf mee mogen bouwen. Dit gebeurt altijd onder perfecte omstandigheden. Daarmee garanderen we een optimale kwaliteit van de overweg. Het is echt een stuk vakwerk, een prachtig en indrukwekkend product.