Skip to main content
Terug naar het overzicht

Onze ballastwagons in België

2017-10-17 | 

Een set van 40 onderlossers – Fccpps wagons - zijn weer terug in Hilversum na hun succesvolle inzet in België. Gedurende een periode van ruim twee maanden gebruikte Strukton Rail in België de wagons voor de vernieuwing van het ballastbed ter hoogte van Ternat, in het baanvak van lijn 50A tussen Brussel – Anderlecht. Tijdens deze vernieuwing is maar liefst 25.000 ton steenslag met afmetingen van 31,50 – 50 gelost.

Logistieke optimalisatie

Steengroeve Quenast, © CBR Cementbedrijven N.V.

De ballast werd uit de steengroeve van Quenast gehaald en slechts 30 kilometer verderop gelost. Vervolgens werd er gependeld tussen de steengroeve en de werkplek. Efficiënter kan bijna niet. Tuc Rail was de vervoerder van de wagons en verzorgde de logistiek met haar locomotieven. Tevens was zij voor dit project opdrachtgever en toezichthouder. TUC RAIL is een ingenieurs- en projectmanagementbureau dat gespecialiseerd is in spoorwegtechnologie met als enig aandeelhouder Infrabel, de beheerder van de Belgische spoorinfrastructuur, zoals wij ProRail in Nederland kennen. 

Gebruiksvriendelijke Fccpps-wagons

Fccpps-wagons

De medewerkers van Strukton Rail in België zijn erg tevreden over onze Fccpps-wagons: “De ballast is nauwkeurig en gedoseerd, zowel binnen als buiten de spoorstaven, gelost.” Tevens zou Strukton Rail in België in de toekomst graag onze nieuwe SAL-trein inzetten. De arbeidsomstandigheden worden namelijk aanzienlijk verbeterd doordat een speciaal ontwikkeld watervernevelingssysteem de stofvorming van de schadelijke kwartsstof verminderd. Momenteel worden de SAL-wagons alleen in Nederland ingezet conform huidige afspraken met ProRail en de spooraannemers. Wij staan open om met nieuwe partijen deze kwalitatieve conceptslag te maken en gaan hiervoor graag het gesprek aan. Neem hiervoor contact op met onze export manager.