Skip to main content
Terug naar het overzicht

NRG-las | een jaar aan ervaring rijker

2017-11-30 | 

De nieuw geïntroduceerde NRG-las is niet meer te vergelijken met de oude modellen ES-lassen. De las heeft de zwaarste testen doorstaan, waar geen las ter wereld eerder aan onderworpen is. Het resultaat is een ES-las die minder verstoringen veroorzaakt.

Om deze winst te boeken, is het ontwerp van de NRG-las volledig aangepast. We hebben te maken met een andere geometrie en de las is voorzien van een coatinglaag. Deze veranderingen vragen om een aanpassing van onze werkmethodiek.

Bij plaatsing in de baan ondervindt de aannemer dat de langere lasplaten invloed hebben op het liggingsonderhoud. Dit kan invloed hebben op de werkmethode of planning van de aannemers. Er zijn voorbeelden van machines die de NRG-las niet goed kunnen lichten en onderstoppen. Het gebruik hiervan veroorzaakt kleine schades aan de coating bij bijvoorbeeld de bouten van de NRG-las. Ook zijn er gevallen bekend waarbij aanpassing aan de seinwezen kabels nodig is.

Ervaringen delen

Ondanks de bovenstaande uitdagingen is het weloverwogen besluit genomen de nieuwe las te introduceren in onze railinframarkt. ProRail heeft haar regelgeving hierop aangepast. Inmiddels zijn we een jaar aan ervaringen rijker. Graag delen we deze kennis, indien het toepassen van de NRG-las nog niet naar wens verloopt. Vandaar deze oproep om contact met ons op te nemen. We delen graag onze opgedane kennis om de transitie naar de NRG-las zo gemakkelijk mogelijk te maken.