Skip to main content
Terug naar het overzicht

Nieuw reflectiefolie op railinfraborden

2013-03-15 | 

voestalpine Railpro levert haar railinfraborden vanaf heden met een nieuw type folie.

De nieuwe prismatische folie wordt ook in het wegverkeer toegepast en is daar inmiddels een vereiste. De folie heeft belangrijke voordelen; verhoogde reflectie, grotere observatiehoek, minder onderhoud, langere levensduur en duurzaamheid. Door de garantie op levensduur van 20 jaar in plaats van 10 jaar en de lagere onderhoudskosten door de nieuwe folie zal de huidige prijsstijging van de toepassing op de borden uiteindelijk een kostprijsdaling betekenen. ProRail zal naar verwachting de regelgeving ook op korte termijn aanpassen aan deze nieuwe realiteit.

De nieuwe prismatische folie heeft een hogere reflectieklasse dan de folie die voorheen werd toegepast. Dit betekent voor de machinist een verbeterde reflectieopbrengst, met een verbeterd zicht van circa 50%. De observatiehoek, de afstand tussen de lichtbron en de machinist gemeten vanaf het bord, is ook groter bij de nieuwe folie. Hierdoor heeft de machinist in het donker een langere periode zicht op het bord.

Over de folie heen is een laminaat aangebracht die extra bescherming biedt tegen graffiti. Dit laminaat zorgt ervoor dat de verf zich niet hecht aan het bord. Daarnaast weert dit laminaat veroudering door UV-licht. De fabrikant kan hierdoor een levensduur van 20 jaar op de borden garanderen in plaats van de gebruikelijke 10 jaar. Naast de langere levensduur is de folie ook nog eens 100% afbreekbaar, het aluminium bord is gemaakt van 100% gerecycled materiaal en na einde levensduur weer 100% recyclebaar.

Voor meer informatie over de nieuwe folie op de spoorborden kunt u contact opnemen met Jan Pieter Bakker, productmanager, T. 035-688 96 11, e-mail janpieter.bakker@railpro.nl.