Skip to main content
Terug naar het overzicht

Hyperloop capsule Atlas 02 moet studenten Delft de overwinning brengen

2019-06-12 | 

Delft Hyperloop Team heeft de nieuwe hyperloopcapsule Atlas 02 gepresenteerd aan het publiek. Met dit voertuig zal het team op 21 juli deelnemen aan de SpaceX Hyperloop Pod Competition in Los Angeles. De studenten hebben maar één doel voor ogen; het verbreken van het huidige wereldrecord van 467 km/u en hiermee de winst pakken.

122 veiligheidstesten voor de finale

De 40 studenten hebben in één jaar tijd een volledig werkend prototype gebouwd voor de race. Om de wedstrijd te winnen moet je maar één ding doen; zorgen dat je de snelste bent. Van de 22 wereldwijd geselecteerde teams mogen slechts drie teams daadwerkelijk de buis betreden om te racen. Het team moet allereerst 122 veiligheidstesten doorstaan, voordat ze kans maken om bij deze laatste drie terecht te komen. “Deze testen zijn ervoor bedoeld om aan te tonen dat ons voertuig naar behoren werkt en dat alle veiligheidseisen worden nageleefd. Er zijn elementen die worden getest zoals: het remsysteem, of de pod het vacuüm in de buis aan kan en of de software goed werkt. Deze testen moeten allemaal succesvol worden afgerond voor de final run”, vertelt team captain Rieneke van Noort weten. Om zo goed mogelijk voor te bereiden op de test is het studententeam al druk bezig te zijn met het uitvoeren van vergelijkbare tests.

Het wiel opnieuw uitvinden

Arjan Buijserd, projectmanager: “De buis van SpaceX is slechts 1 km lang. Binnen deze kilometer moeten we laten zien dat we het beste prototype hebben gebouwd en het wereldrecord gaan verbreken. We werken aan iets volledig nieuws, we moeten letterlijk het wiel opnieuw uitvinden.”

Sneller dan Max Verstappen

“Het voertuig heeft genoeg power om meer dan 20.000 gloeilampen op hetzelfde moment op te lichten. Atlas 02 is ontworpen om hoge snelheden te behalen op een korte afstand. Zo kan het voertuig sneller accelereren en hogere snelheden behalen dan een hedendaagse Formule 1 auto en remt maar liefst bijna vier keer zo hard”, Elja Ebbens, hoofdengineer, glimt van trots als ze praat over het ontwerp.

Over 20 jaar iedereen met de Hyperloop naar Parijs?

Naast de SpaceX competitie heeft het team een onderzoeksafdeling dat zich bezighoudt met de implementatie van een hyperloopsysteem in de maatschappij. In de presentatie nam van Noort het publiek mee met een kijkje in de toekomst; hoe zal men over 20 jaar transporteren door middel van een hyperloop. Zo werd er op het podium een VR experience van een toekomstig hyperloop station laten zien. Voor het echter zover is zullen er nog uitdagingen overwonnen moeten worden. Volgende maand zal het Delft Hyperloop team vertrekken naar Los Angeles voor de SpaceX competitie. Dit betekent dat het voertuig, alle teamleden en de werkplek verplaatst moeten worden naar Hawthorne, Californië; het terrein van SpaceX, om hier de laatste puntjes op de i te zetten voor de race. De verwachtingen zijn hoog gespannen: “We zijn goed voorbereid en doen er natuurlijk alles aan om die finale te halen en te mogen racen in de buis“, Buijserd.

Railinfrapartijen Strukton Rail, ProRail en voestalpine Railpro steunt Delft Hyperloop team in de voorbereiding richting Los Angeles.