Skip to main content
Terug naar het overzicht

Hergebruikte wissels dragen bij aan circulair spoor

2021-02-25 | 

Niets is wat het lijkt. Dat geldt zeker voor gebruikte spoorwegmaterialen. Vaak worden deze materialen in stukken gesneden, al dan niet verschrot en voor een deel gerecycled. Maar wist je dat veel van deze materialen meestal nog in prima conditie zijn om hergebruikt te worden? Dat is waar wij als spoorleverancier naar streven zodat er minder grondstoffen en energie nodig zijn en het milieu minder wordt belast. En dat doen wij door onder andere gebruikte wissels aan te bieden als duurzaam alternatief.

Een tweede leven voor wissels, een kleinere ecologische voetafdruk in het spoor

In samenwerking met onze collega’s van voestalpine Turnout Technology Netherlands B.V. krijgen wissels een tweede leven. Ze kunnen voorgebouwd worden volgens strikte kwaliteitsnormen op ons bedrijventerrein Crailoo in Hilversum of op een door onze projectcoördinatie ingerichte voorbouwlocatie in of nabij het project. Versleten onderdelen die niet meer aan de specificaties voldoen worden vervangen en het wissel wordt compleet nagemeten. Het voordeel van zo’n voorbouwlocatie nabij het project is dat het materiaal meteen ter plaatse is. Hiermee bespaar je CO2 uitstoot door het voorkomen van onnodig transport van materialen.

Beschikbaarheid + prijs + kwaliteit = circulariteit

Ons streven is om samen de railinfra een stukje groener te maken en zo bij te dragen aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor iedereen, hebben wij een totaalconcept bedacht. Mochten wij het gebruikte materiaal niet op voorraad hebben, dan wordt er naar een oplossing gezocht in ons netwerk. Wanneer het herbruikbare materiaal niet meer beschikbaar is, vullen wij het aan met nieuwe materialen. Een mooie mix van beschikbaarheid, prijs, kwaliteit en circulariteit. 

Wil jij ook een steentje bijdragen aan een groenere railinfra en niet op de kosten gejaagd worden? Neem dan contact op met onze Focusmanager hergebruik & recycling, Akkie Stomphorst.