Skip to main content
Terug naar het overzicht

Handen ineen voor de Oostenrijkse spoorwegen

2018-01-11 | 

Voor een spoorwegexploitant is beschikbaarheid van het netwerk prioriteit nummer één. Ook voor de ÖBB, de Oostenrijkse nationale spoorwegmaatschappij, zijn tijdige onderhoudsbeurten daarom noodzakelijk. Eind vorig jaar hebben wij de handen ineen geslagen met voestalpine Weichenwerk Wörth GmbH (WWG) om Oostenrijkse ES-lassen voor de ÖBB te repareren.

Preventief onderhoud

In het Oostenrijkse spoornetwerk moeten 40 ES-lassen worden vernieuwd, want die zijn van groot belang voor een veilig treinverkeer. ES-lassen verdelen het spoor in baansecties om zo de positie van de trein te detecteren.

Tot nog toe werden bij storingen de oude ES-lassen meteen vervangen. Deze onderhoudswerkzaamheden  gingen vaak gepaard met een ongewenste lange buitendienststelling van het spoor. Dat kon beter.

"De ÖBB vroeg ons om een efficiëntere oplossing te vinden en die hebben we gevonden in de knowhow van ons zusterbedrijf Railpro," zegt Helmut Kopetsch, hoofd dienstverlening voestalpine WWG. 

Elektrische scheidingslassen

Zusterbedrijf WWG is specialist in de logistiek en onderhoud services voor wissels. Voor het onderhoud aan de ES-lassen van de ÖBB maakt het bedrijf nu gebruik van de knowhow uit de eigen Metal Engineering Division oftewel uit onze organisatie. Met het nieuwe reparatiesysteem voor ES-lassen hebben wij een nieuwe methode uitgewerkt die veel tijd bespaart. In plaats van de complete las inclusief spoorstaven te vervangen, wordt de gewenste scheidingswerking hersteld door het injecteren van een zelf-hardende waterafstotende vulmassa - genaamd 'Glued Rail Joints Repair'- in de voeg. Waar vroeger het treinverkeer meerdere uren moest worden onderbroken, kan deze nieuwe operatie worden uitgevoerd in maximaal 20 minuten.

""Wij zijn blij dat we met onze knowhow ons zusterbedrijf WWG kunnen helpen om haar dienstenpakket uit te breiden. Met een samenwerking als deze groeien wij ook buiten onze eigen nationale markt," zegt Dominique Martens, exportmanager voestalpine Railpro.

De samenwerking tussen beide voestalpine-bedrijven biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst en daar is voestalpine trots op.