Skip to main content
Terug naar het overzicht

E-commerce; een goede zet!

2019-02-12 | 

Collega Maarten Snijder is 6 maanden geleden ons Railpro-team komen versterken. Zijn specialisme? E-commerce. We gaan met hem in gesprek over e-commerce in de spoorwereld.

Hoe bevalt het tot nu toe in je nieuwe baan?

Een half jaar geleden ben ik het Railpro-team komen versterken met als doel het realiseren van digitale communicatie met onze klanten. E-commerce maakt betere informatievoorziening, snellere orderverwerking en vermindering van administratieve handelingen mogelijk. Kortom een nieuwe efficiënte manier van werken.  Maar wat nieuw is, vindt men vaak ook spannend. Vanuit mijn eerdere werkervaring kan ik helpen de railindustrie een laatste zetje in de rug te geven om daadwerkelijk het digitale tijdperk in te stappen. Wat dat betreft lopen we wat achter ten opzichte van andere industrieën, waar digitale communicatie de normaalste zaak van de wereld is.

Die achterstand, kun je die verklaren?

Ik kan daar twee redenen voor bedenken.

  1. Ten eerste - de railinframarkt is een zware industrie en een fysieke wereld. Ons werk verrichten we in de baan. Het gebeurt daar buiten, in weer en wind, vaak in de nacht met zwaar materieel en veel logistieke stromen die op dat moment samenkomen. We zijn niet zo gewend te denken in bitjes en bytjes.
  2. Ten tweede - we bevinden ons in een B2B markt. In de B2C-markt zijn we al een tijd gewend aan digitale communicatie. Maar in de railinframarkt staan we aan de vooravond van grote ontwikkelingen. In onze B2B-situatie gaan twee bedrijven met elkaar in gesprek over hoe de systemen digitaal op elkaar aan moeten sluiten en hoe je daadwerkelijk digitaal de orderverwerking inricht. Je begrijpt; dat heeft meer voeten in de aarde dan op de consumentenmarkt. Maar met de hedendaagse technologie is het prima mogelijk om dit naar klantwens in te richten. En daar kom ik in beeld. 

"Als wij binnenkort de overstap maken, zitten we direct op het niveau van digitalisering van nu"

Maarten Snijder

Begrijp ik het goed dat jij niet de techniek, maar juist de klant centraal stelt?

Dat is juist wat mijn werk zo leuk maakt! Niet de techniek, maar de klant staat in digitalisering centraal. We hebben nu meerdere digitale kanalen aangelegd en zijn dagelijks bezig met het verbeteren en digitaliseren van onze processen. Klanten kunnen als superuser gebruik maken van ons systeem, maar ook meer geavanceerde mogelijkheden om onze administratieve systemen aan elkaar te koppelen, zoals OCI en EDI, behoren tot de mogelijkheden. Om te kijken wat het beste bij de klant past ga ik uitgebreid met hen in gesprek. Pas als ik  de klantwens ken, kan ik de vertaalslag maken naar de techniek.  

Van achterstand naar voorsprong dus?

Daar ben ik van overtuigd. Het voordeel is dat wij kunnen leren van de ontwikkelingen op het gebied van e-commerce in andere B2B en B2C industrieën. Als wij binnenkort de overstap maken, zitten we direct op het niveau van digitalisering van nu. Met alle bijbehorende voordelen, namelijk goedkoper, makkelijker en sneller werken. Ik kijk er erg naar uit om deze inhaalslag samen met onze klanten te maken!