Skip to main content
Terug naar het overzicht

Het Nederlandse waterland; dat overbrug je met spoor

2019-03-21 | 

Leonie Welling richt zich op duurzaam ontwerpen met haar architectenbureau Welling Architects. Een gevoel van gebrek aan aandacht voor duurzaam bouwen in de architectuurwereld, en de wilskracht om op haar manier de bouwwereld te beïnvloeden, is haar drijfveer.

Het Nederlandse landschap als inspiratiebron

Haar inspiratie voor ‘de spoorloper’, een brug geheel gemaakt uit oud spoormateriaal, komt voort uit het Nederlandse waterlandschap. “Voor Nederlanders is het zo een gewoon straatbeeld; alle rivieren, kanalen, plassen en sloten die het land doorkruisen. Deze waterinfrastructuur vormt een barrière die in grote mate de landschaps- en stedenplanning in Nederland vormgeeft. Het water, en de infrastructuur die daarbij hoort om het water in te dammen en te overbruggen, vormen een krachtige onderdeel van de identiteit van het Nederlandse landschap.” 

Voor als je stiekem wel eens de spoorloper hebt willen zijn

“Ik zie mogelijkheden om gebruikt spoormateriaal her te gebruiken en om te bouwen tot bruggen. De rails van het spoor, de spoorstaven, kunnen worden ingezet als draagconstructie van de brug. De houten dwarsliggers kunnen dienen als brugdek. Voor de verbinding van de rails en de spoorbalken maak ik gebruik van de traditionele spoorverbindingen. De rugplaten, klemplaten, veren en bouten worden hiervoor opnieuw aangewend. Voor de verankering in het omliggende terrein wordt gebruik gemaakt van betonnen dwarsliggers. Om het hoogteverschil tussen terrein en het brugdek op te heffen wordt steenslag ingezet.

Van infrastructuur tot infrastructuur - een brug uit oud spoormateriaal. Voor iedereen die stiekem al wel eens de spoorloper had willen zijn, is er nu De Spoorloper.

Voetgangersbrug om mee te beginnen

De variant die nu als uitgangspunt wordt genomen is de voetgangersbrug. Deze uitvoering is kleinschalig en kan in veel kleinschalige projecten toegepast worden: in lokale wijken ter overbrugging van sloten, in natuurgebieden of in privétuinen. Daarna kan er verdere ontwikkeling plaatsvinden. Langere bruggen om grotere oversteken te maken. Of bruggen voorzien van wissels, zodat het brugdek tot meerdere richtingen leidt. Je leest al, dit is pas het begin!