Skip to main content
Terug naar het overzicht

Ballastmat

2013-03-15 | 

Een nieuw type ballastmat is toegevoegd aan het assortiment van voestalpine Railpro. Ballastmatten worden toegepast ter verhoging van de elasticiteit van het spoor en voor het dempen van trillingen en geluid. ProRail schrijft het in haar bestekken voor conform de technische specificaties SPC00061 en SPC00062.

De nieuwe mat is van elastomeer gemaakt en deze elastomeermat is aan beide zijden voorzien van een flexibele laag die de mat beschermt tegen de scherpe kanten van steenslag. Tevens heeft de mat een isolerende werking als er sprake is van elektrische stromen, zoals bijvoorbeeld zwerfstromen.

De mat heeft een afmeting van 2.000 x 1.000 mm en wordt per strekkende meter in de lengte van het traject neergelegd. Met bijgeleverde tape op rollen van 50 meter, worden ze met elkaar verbonden. De mat is herkenbaar aan haar paarse kleur met zwarte beschermlagen en heeft standaard diktes van 12 en 15 mm. In diktes van 20 en 25 mm is deze ook leverbaar, wat de mat toepasbaar maakt in de lightrail-markt.

De mat voldoet aan de door ProRail gestelde eisen. In de technische specificatie zijn eisen beschreven die betrekking hebben op de treksterkte, statische stijfheid, dynamische stijfheid, bestendigheid tegen olie, ozon, vorst, water en koolwaterstoffen. Ook de sterkte van de lasverbinding (mat tegen mat) is gespecificeerd.