Skip to main content
Terug naar het overzicht

Slimme onderhoudsconcepten verlengen levensduur metro- en lightrailnetwerken

2021-07-19 | 

De Nederlandse bevolking is de laatste eeuw explosief gegroeid (van 5 miljoen inwoners in 1900 naar ruim 17 miljoen inwoners in 2020). Meer inwoners en een florerende economie hebben geresulteerd in een toenemende vraag naar mobiliteit. Vooral in dichtbevolkte gebieden waar trams en metro’s vaak 24/7 rijden, wordt het spoor zwaar belast. De eisen aan comfort en veiligheid zijn onverminderd hoog en geluids- en stofemissies moeten tot een minimaal niveau worden beperkt. Daarnaast zijn er door de 24/7 operatie minder uren beschikbaar voor onderhoudswerkzaamheden, die vaak ook nog eens logistiek complex zijn. Meer belasting, meer slijtage en minder tijd voor onderhoud tegen hoge gebruikerseisen zijn de oorzaak van golfslijtage en oppervlakte defecten.  Al met al een zeer complexe uitdaging, waar wij graag de oplossing voor bieden: onze freesservice met de MG11.

Frezen met onze MG11 draagt bij aan beschikbaarheid spoor

Onvoldoende spoor- en wisselonderhoud leidt tot meer onderbrekingen en daarmee verminderde beschikbaarheid van het spoor. Toenemende geluidsoverlast door achterblijvend spooronderhoud leidt tot klachten van omwonenden en tot slot treden er problemen op met de betrouwbaarheid en veiligheid van het spoor. Het behoeft natuurlijk geen verdere uitleg dat de kosten van uitgesteld onderhoud veel hoger zijn door een verkorting van de levensduur van het spoor. Slimme onderhoudsconcepten, zoals frezen met de MG11, kunnen daarom bijdragen aan een betrouwbaar en veilig spoornet met een langere levensduur.

Hoogwaardig slim onderhoud was nog nooit zo makkelijk

Onze mobiele freesmachine vereenvoudigt het onderhoudswerk in metro- en lightrailnetwerken ter ondersteuning van korte buitendienststellingstijden. De compacte vorm van de krachtige machine is uitermate geschikt voor iedere situatie en zelfs voor de smalste tunnels. Deze zelfrijdende freestrein kan meteen worden ingezet bij aankomst, wat resulteert in een flinke tijdbesparing. Hoogwaardig freesonderhoud was nog nooit zo makkelijk en zo snel. De MG11 kan per dieplader door heel Europa getransporteerd worden en kan dus ook in jouw netwerk ingezet worden voor onderhoudscampagnes.

Frezen in de baan, zowel preventief als ook regeneratief

De freesmachine verwijdert 0,3 tot 1,0 mm in één procesgang. Dit maakt de inzet geschikt in alle gangbare onderhoudsstrategieën: van preventief tot regeneratief onderhoud. De machine verwijdert de ontkoolde bovenlaag van nieuwe spoorstaven en herstelt de operationele schade aan de spoorstaaf. In een freesgang kan het oorspronkelijke railprofiel hersteld worden en is het spoor weer zo goed als nieuw. Het polijsten na het frezen is geïntegreerd in het freesproces. Dankzij het mobiele frezen kunnen zelfs de diepste spoorstaafdefecten worden hersteld en het spoorstaafprofiel worden teruggebracht in zijn originele staat. De nauwkeurigheid op het gebied van lengte- en dwarsprofiel draagt tevens bij aan het herstel van optimaal wiel-railcontact. En dat allemaal op een duurzame manier.

Spoorinspectie: de basis voor effectief onderhoud

Goed en efficiënt onderhoud kan alleen gedaan worden wanneer de oorspronkelijke conditie van het spoor bekend is. Om een optimale onderhoudsstrategie te bepalen, bieden wij nu ook onze spoorinspectie dienstverlening aan om de initiële staat van het spoor in kaart te brengen. Samen met onze partner installeren wij speciale sensoren onder metrovoertuigen of onderhoudsmachines. Deze sensoren meten de kwaliteit van het spoorprofiel, de verticale spoorslijtage en de spoorwijdte voor het frezen. Deze analyse is de basis van ons freesplan. Tot slot brengen wij op dezelfde wijze ook het eindresultaat in kaart na het freesproces, om de beste kwaliteit te garanderen.

Schoon en duurzaam

Nadat de MG11 zijn freestaak heeft volbracht, is een additionele schoonmaak van het spoor of de omgeving niet meer nodig. De ijzerspanen en het eventuele stof dat vrijkomt tijdens het frezen, wordt bijna helemaal (>99 procent) afgezogen. Zo blijven spoor, perron en meubilair schoon. Het restmateriaal is 100% recyclebaar. Ook komen er geen koelvloeistoffen en/of andere schadelijke stoffen of rook vrij. Doordat er geen vonk- en/of stofvorming is, is er geen brandgevaar en zijn er geen gezondheidsrisico’s voor passagiers en personeel. Aanvullende brandbeveiligingsmaatregelen zijn dan ook niet nodig.

Of er nu preventief of regeneratief gefreesd moet worden, ons totaal concept met de MG11 biedt hierin dé oplossing.

Wil je meer informatie over onze services of over ons levenscyclus concept in jouw metro- of lightrailnetwerk? Lees verder op de website van voestalpine Railway Systems.

Neem contact met ons op voor meer informatie over de MG11 en persoonlijk advies!

Downloads

vaRS_Image Broschüre MG11_EN_2021