Skip to main content
Terug naar het overzicht

Houten wisselliggers omgevormd tot schitterende vloerdelen

2019-03-21 | 

“Het product dat ik aan het ontwikkelen ben is volledig circulair, modulair en op grondstofniveau herbruikbaar”, vertelt Malou ter Horst - interieur en productontwerper bij Het Groene Kabinet. “Op de Dutch Design week hoorde ik van de Circulair Design Challenge. Ontwerpers werden uitgedaagd om voor spoorproducten een volgend leven te bedenken. Die ga ik winnen, dat hout wil ik gebruiken zei ik tegen mijn oom die op dat moment naast me liep.”

 

Uitwisselbare vloer van wisselhout

“Ik heb de onbehandelde eiken wisselliggers meegenomen om daarvan planken te maken en die in patroon te zagen. Mijn vloertegel heeft een kop en een staart zodat hij eindeloos kan worden doorgelegd zonder onderbreking van het patroon. De vloer wordt zwevend (onverlijmd met de ondervloer) gelegd met een veerconstructie. De tegel blijft zo makkelijk te verwijderen met minimaal restmateriaal. Ik wil dat de tegels modulair blijven. Dat betekent dat ze na gebruik verwijderd kunnen worden, opgeknapt en door naar de volgende gebruiker. Bekend als de zogeheten PAAS-constructie (product as a service).

100% natuurproduct

De No Waste Wissel vloertegel wordt gemaakt van 100% gebruikt eiken wisselhout en plaatmateriaal van 100% natuurlijke hergebruikte vezels. Het hout wordt afgewerkt met een lak op plantaardige basis, met een matte, transparante en kleurloze uitstraling. De lijm die wordt gebruikt is ook eindeloos herbruikbaar. Deze No Waste vloer wordt daarmee een volledig circulair, modulair en biologisch afbreekbaar product.

Toekomstvisie

Malou ziet mogelijkheden voor haar tegels in de zakelijke wereld omdat de regelgeving rondom verantwoord inrichten toeneemt. Denk hierbij aan MPG (Milieuprestatiegebouwen), BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) keurmerk en MVO (Maatschappelijk verantwoord ondernemen). Bovendien kan bij bedrijven de impact op veel grotere schaal plaatsvinden. Maar nog veel mooier zou het zijn als haar afzetmarkt zich gaat uitstrekken tot in onze woonkamers. Dan wandel jij straks op je sloffen over deze prachtige vloer.