Skip to main content
Terug naar het overzicht

Mangaanstalen puntstukken: explosief de sterkste

2019-12-10 | 

Is het mangaanstalen puntstuk dé oplossing voor zwaarbelaste sporen? Sinds ProRail dit type puntstuk op 1 oktober 2018 in haar regelgeving heeft voorgeschreven voor zwaarbelaste sporen, maakt het in de praktijk ook de verwachtingen waar. 

Het is aangetoond dat dit puntstuk wissels een langere levensduur geeft, het aantal storingen door breuken en defecten vermindert en het makkelijker in onderhoud is. Het geheim van de smid?

Het productieproces van een mangaanstalen puntstuk is vakmanschap. Wetenschappelijke knowhow wordt samengebracht met technische kennis en nauwkeurig specialisme van vaklieden. De productie wordt afgerond door middel van vuurwerk. Het puntstuk wordt namelijk door middel van explosieharding nog verder gehard. Dit geeft het product de sterkte die het nodig heeft voor treinverkeer op zwaarbelaste sporen.

Seminar over mangaanstalen puntstukken succes

Tijdens het ontbijtseminar Wisseltechnologie op 19 november belichtte dr. Ivan Shevtsov van ProRail de voordelen van mangaanstalen puntstukken. Peter Liesens van JEZ SISTEMAS FERROVIARIOS gaf een bijzonder interessant kijkje in de productiekeuken van mangaanstalen puntstukken. Een proces dat met de grootste zorg en nauwkeurigheid door zijn collega’s uitvoering krijgt. Andrew van Eck van BAM Rail besprak vervolgens de praktijkervaringen in de baan.

De grote opkomst gaf aan hoezeer dit onderwerp leeft in de railsector. Onze gasten hebben weer volop kennis kunnen delen en ervaringen uit kunnen wisselen. Wij blikken vast vooruit naar het volgende ontbijtseminar over digitalisering, dat plaatsvindt op 22 januari met het thema Digitalisering. Aanmelden kan hier.

Mocht je nog vragen hebben over Wisseltechnologie, neem dan gerust contact op met Daniël Poll Jonker of Sjors van de Vecht.