Skip to main content
Terug naar het overzicht

600 (!) nieuwe ECO dwarsliggers in het spoor bij Hoorn

2017-09-15 | 

Wij werken aan verduurzaming van het spoor. Afgelopen weekend hebben we in samenwerking met Strukton Rail ervoor gezorgd dat er bij Hoorn 600 (!) van onze ECO dwarsliggers in het spoor zijn gebracht.  

De hiervoor gebruikte conventionele NS90 dwarsliggers bestaan uit Portland-cement en zijn schadelijk voor het milieu. Bij de productie van Portland-cement komt namelijk veel CO2 vrij. Volgens onze commercieel directeur Mark de Vries is dit één van de grootste CO2 uitstootfactoren bij de aanleg of vernieuwing van een spoorbaan: “En daar willen we iets aan doen”. 

Door het gebruik van de ECO dwarsligger wordt de CO2 uitstoot met maar liefst 20% verminderd. Bij de productie van de ECO dwarsligger wordt hoogovencement verwerkt. Hoogovencement is samengesteld uit restmateriaal uit de productie van staal en heeft daardoor een 20% lagere CO2-emissie. Daarnaast is de ECO dwarsligger duurzaam door het feit dat gerecyclede oude spoorwegballast gebruikt wordt als vulstof bij de productie van het cement.

Strukton Rail heeft de ambitie om milieuvriendelijk te ondernemen en gebruikt daarom alleen nog maar ECO dwarsliggers, ook al zijn deze typen dwarsliggers duurder. “Het betekent een hogere winst voor het milieu, en dat is meer waard”, zegt Tjark de Vries, directeur Projecten van Strukton Rail Nederland. 

Strukton Rail, wij bedanken jullie voor de samenwerking en het gebruik van onze ECO-dwarsligger!