Skip to main content
Terug naar het overzicht

Werken aan het spoor tijdens een hittegolf

2020-08-13 | 

De eerste hittegolf van het jaar is een feit. Temperaturen van 32 tot 36 graden. Huisdieren verbranden hun pootjes aan het hete asfalt, de stranden zijn overvol en er dreigt een tekort aan drinkwater door alle zwembadjes in de tuin. Kortom, het is warm. Erg warm. Maar weer of geen weer, de werkzaamheden in het spoor gaan gestaag verder. Met een paar kleine aanpassingen.

“Veel water en extra pauzes”

Ed Toet van Swietelsky Rail Benelux BV is deze week te vinden bij station Abcoude, waar er gewerkt wordt aan de bovenleiding. De planning is al ruim een jaar geleden gemaakt. Dat het in deze periode zo ontzettend warm zou zijn, had niemand kunnen voorspellen. Maar de mannen laten zich niet kisten.

"Het is wel zwaar met dit weer. Nou heb ik het geluk dat ik niet hoef te sleutelen natuurlijk. We zorgen dat we veel water drinken. Als het niet gaat, nemen we pauze. De productie op dit soort dagen is natuurlijk heel anders dan wanneer je gewoon wat minder warm weer hebt."

En op het heetst van de dag? Dan duiken de mannen de keet in om te lunchen, om vervolgens weer keihard aan de slag te gaan. Dan wordt er een extra pauze ingelast en zoeken ze de schaduw op.

“We werken altijd met z’n tweeën, dus houden we elkaar ook goed in de gaten. Als iemand ziet van ‘joh, die gaat nou wel erg zweten’, dan is het even tijd om bij te tanken. We gebruiken zelfs zonnebrandcrème tegen de zon.”

Hitte en staal kan leiden tot spoorspattingen

Onderhoud aan het spoor is tijdens deze hittegolf wellicht nog belangrijker dan normaal. Vanwege extreme hitte, kan het spoor zo warm worden, dat er spoorspattingen kunnen ontstaan. Staal beweegt namelijk voortdurend. Het krimpt wanneer het heel koud is, maar het zet uit wanneer de temperaturen stijgen. Om die reden zorgt ProRail ervoor dat het spoor in Nederland zo veel mogelijk gekoeld wordt. Zij hebben bij spoorsystemen extra koelapparatuur en wegsleep locs klaargezet en extra monteurs staan ook ter beschikking. Bovendien wordt het spoor gedurende deze hittegolf dagelijks geïnspecteerd op spoorvervorming. Meer daarover lees je op Spoorpro.