Skip to main content
Terug naar het overzicht

Wederom een succesvolle test met onze StofArmLos-wagons in Duitsland

2020-12-21 | 

12 wagons, bijna 300 ton ballast in nog geen half uur gelost. Ook de tweede test met onze StofArmLosTrein (SALT), ditmaal in de Hönebach Tunnel bij Kassel in Duitsland, was een groot succes. Sinds april dit jaar is er een wetswijziging doorgevoerd waarbij het verplicht is om stofarm/vrij te lossen in tunnels. De SALT draagt bij aan een beter en veiliger manier van ballastlossen in het spoor, in binnen- en nu ook in het buitenland. Dit type wagon kent vele voordelen, waarvan het lossen door middel van hydraulische kleppen er slechts een van is. Na een eerste proef is ervanuit meerdere partijen interesse getoond in onze oplossing, waaronder BG Bau.

Indrukwekkend en nieuwsgierig

De test met de 12 wagons werd gedaan in het bijzijn van BG Bau, DB Cargo, de EBA en andere Duitse geïnteresseerden. De verschillende organisaties zoeken in Duitsland naar een oplossing om ballast op een veilige manier te kunnen lossen in tunnels. Terwijl lossers Chris en Jan Willem ‘gewoon’ hun werk deden, keken de Duitsers nieuwsgierig naar de werking van ons stofarmlossysteem. In amper een half uur was de totale hoeveelheid ballast gelost. Netjes, veilig, stofarm en snel. Het had volgens de lossers zelfs nog sneller gekund. Ze namen nu meer tijd om zo het hele proces goed te laten zien aan onze oosterburen. René Harkema sprak later met BG Bau en DB Netze: 

“Men was zeer onder de indruk van de prestatie van onze wagons. De enige teleurstelling was dat ze het jammer vonden dat de test zo snel voorbij was.”

BG Bau was tegelijkertijd druk bezig met het uitvoeren van metingen tijdens het lossen. Nadat de eerste meetresultaten binnenkwamen, liet Johannes Gehring van BG Bau weten: 

“Als ervaren meettechnicus kan ik concluderen dat het StofArmLos-systeem werkt en dat het stof bij de bron grotendeels geëlimineerd wordt.”

De voordelen op een rij

In navolging van de SALT I zijn de SALT III wagons verder ontwikkeld om het werk van de lossers en andere spoorwerkers te verlichten en veiliger te maken. Wanneer de ballast wordt gelost, komt er kwartsstof vrij. Dit is schadelijk voor de longen en kan zelfs longkanker veroorzaken. Daarom hebben wij het SAL-systeem ontwikkeld. Tijdens het lossen, hecht de vrijkomende mist zich aan de stofdeeltjes, waardoor deze naar de grond wordt gedrukt en niet meer wordt geïnhaleerd. Een schonere lucht voor iedereen in de directe omgeving.

Het continu op- en afstappen van de SAL-wagons en het handmatig omzetten van de kleppen is niet meer nodig. Dankzij de hydraulische kleppen en de bestandsbediening, kan de losser naast de wagon blijven lopen en zo de kleppen traploos met een simpele handbeweging bedienen. 

De werkverlichting op de wagons zorgt voor goede verlichting, vooral praktisch in spoortunnels of ‘s nachts. Deze wagons worden bestuurd met een bedieningskastje dat leunt op de buik van de losser. In principe is er maar één kastje nodig om een hele wagons te bedienen. In theorie zou je dus de ballast van bijvoorbeeld 36 wagons met één losser kunnen lossen. Bovendien zit er een blauwe lamp aan de wagons. Deze zorgt ervoor dat er verbinding gemaakt kan worden met het systeem van de wagons en het bedieningskastje van de losser. Uiteraard alleen als de losser op de juiste frequentie contact maakt. 

Ongeveer 200 SALT III wagons zijn direct inzetbaar

Dankzij het SALT-fonds, dat is opgezet met onder andere ProRail en de diverse aannemers in Nederland, zijn gedurende enkele jaren de financiële middelen beschikbaar gekomen om de FCCPPS wagons om te bouwen tot de SALT III. Inmiddels hebben we er zo’n 200 stuks, die per direct inzetbaar zijn. 

Mocht je interesse hebben in het huren van onze SALT III wagons? Of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met BU manager railtransport & -materieel René Harkema of je accountmanager.