Skip to main content
Terug naar het overzicht

Wat er niet is, kan niet vies worden: van folie naar frezen

2021-01-22 | 

Veiligheid op en rondom het spoor, daar werken we in de railinfra keihard aan. Langs het spoor staan ontzettend veel verschillende borden. Elk bord heeft een belangrijke functie. Niet alleen voor de machinist, maar ook voor de spooraannemers. Met name de spoornaamborden zijn van belang voor de aannemers. Dit type bord, te vinden op plaatsen waar aannemers het spoor binnenstappen, geeft namelijk aan welk spoor er betreden wordt. Logisch dus dat deze borden te allen tijde goed leesbaar moeten zijn. Helaas gooit vuil hier roet in het eten, want smerige borden zijn niet meer goed te lezen, met alle risico’s van dien. Hoog tijd dus om daar een oplossing voor te vinden. En met succes!

Frezen; minder vuil, dus minder schoonmaken

De huidige spoornaamborden zijn voorzien van een folie. In de praktijk bleek dat deze folie veel vuil aantrekt. Zo erg zelfs, dat ze vaak niet meer goed leesbaar zijn. En dus wordt de schoonmaakdienst regelmatig opgetrommeld om even flink te boenen en te poetsen. Dat vergt niet alleen een goede logistieke planning, er zitten ook extra kosten aan vast.

Door de spoornaamborden te laten frezen in plaats van te beplakken met folie, vindt er geen vuilophoping meer plaats bij het opschrift. Deze borden blijven dus in weer en wind én op de lange termijn goed leesbaar. Hoewel de prijs van de gefreesde borden iets hoger ligt, bespaart de aannemer dankzij deze nieuwe techniek in zowel schoonmaakkosten als logistieke planning. De draagbare spuit en handborstel kunnen voortaan opgeborgen blijven en de veiligheid op het spoor blijft gegarandeerd.

Vanaf nu leverbaar in onze webshop

De gefreesde borden zijn conform de nieuwe ProRail SPC60405. De borden in onze website zijn al aangepast met de nieuwe productcodes. Je vindt de link naar de producten in de rechterbalk.

Alle opdrachten die zijn gemaakt voor 1 februari 2021 blijven ongewijzigd. Vanaf 1 februari 2021 leveren wij de gefreesde spoornaamborden. Het is mogelijk om maximaal vier letters en cijfers uit te frezen. Mochten er meer tekens op het bordje nodig zijn, dan kan er worden gekozen voor het originele spoornaambord met folie. Het beperkte aantal tekens van de gefreesde aanduidingen heeft te maken met het behoud van de robuustheid van de borden. 

Wil je meer weten over de gefreesde borden? Of kun je iets niet vinden op onze webshop? Neem dan gerust contact op met productmanager Robert van der Kloet.