Skip to main content
Terug naar het overzicht

voestalpine reistip! 5 indrukwekkende spoorlijnen die je niet mag missen

2021-07-22 | 

De EU heeft 2021 uitgeroepen tot “Europees jaar van de spoorwegen” om zo het gebruik van de trein als veilig en duurzaam vervoermiddel te bevorderen. En daar zijn wij als voestalpine Track Solutions Netherlands het volledig mee eens. Want zeg nou zelf: Met de trein reizen is toch de optimale manier om de mooiste locaties te ontdekken? Zo kom je bijvoorbeeld op plekken die voor auto’s (bijna) niet bereikbaar zijn. Geniet onderweg van een hapje en drankje terwijl je geniet van de mooie omgeving. Nu de vakantieperiode in Noord- en Midden-Nederland reeds van start is gegaan en ook het Zuiden van Nederland vanaf maandag vakantie krijgt, delen wij alvast vijf indrukwekkende spoorwegen binnen Europa. 

De Semmering-spoorlijn – Oostenrijk

De Semmering-spoorlijn – Oostenrijk - Afbeelding van Florian Kropshofer via Pixabay

Deze 41 km lange spoorlijn tussen Gloggnitz en Semming staat bekend om de mooie uitzichten. De spoorlijn behoort sinds 1998 tot het werelderfgoed van Unesco. Het traject loopt door een spectaculair berglandschap waar je maar liefst 14 tunnels, 16 viaducten, 118 stenen bruggen en 11 stalen bruggen passeert. De tunnels en viaducten zijn op deze spoorlijn zo kwalitatief en degelijk gebouwd dat deze sinds het in gebruik nemen van de spoorlijn in 1854, continue in gebruik is geweest en nog steeds is. De spoorlijn passeert onder andere de Schwarza-vallei, het Auerbach-dal, de Adlitzgraben, Weinzettelwand, de Krauselklause en de Polleroswand. In het laatste deel van de route passeer je het twee verdiepingen tellende gebogen viaduct over de Kalte Rinne, de Wolfsberg, de Kartnerkogels en tot slot de 1431 meter lange Semmering-tunnel voordat je het station van Semmering bereikt. 

Flåm-spoorlijn – Noorwegen

Flåm-spoorlijn – Noorwegen - Afbeelding van unserekleinemaus via Pixabay

De Flåm-spoorlijn, of zoals de Noren zelf zeggen: de Flåmsbana, is een spoorlijn die je in het Zuidwesten van Noorwegen, in een klein uurtje van Flåm naar Myrdal brengt. Snel rijdt de trein niet, het traject is namelijk slechts 20 km lang. Met een helling van maar liefst 55% behoort dit traject tot één van de steilste ter wereld. Om een indruk te geven hoe steil dit is, wanneer je de Alpe d’Huez beklimt, is het gemiddelde stijgingspercentage 7,9%, met aan het begin het steilste stuk van 11%. Een flinke klim dus. Tijdens deze rit passeer je 20 tunnels, verschillende ravijnen, rivieren, steile bergen en prachtige watervallen. De trein maakt onderweg een stop bij de prachtige waterval Kjosfossen. Een kiekje waard, want voor dit natuurfenomeen werd in 1951 zelfs een stopplaats aangelegd. De spoorlijn is door de jaren heen ontzettend populair geworden onder toeristen. Liever op een rustiger moment de spoorlijn ontdekken? Neem dan de trein in het najaar of in de sprookjesachtige Noorse winter.

Zwarte Woud – Duitsland

Zwarte Woud – Duitsland - Afbeelding van Frank P. via Pixabay

Wat dichter bij huis ligt een van de meest pittoreske spoorlijnen van Europa. Deze drie uur durende rit door het grootste natuurgebied van Duitsland, het Zwarte Woud, begint in Karslruhe en daalt af via de Bodensee naar het stadje Konstanz. Over een afstand van 150 km passeer je onder meer oude boerderijen en kastelen, dennenbossen, wijngaarden en indrukwekkende rotswanden. Ondertussen maakt deze spoorlijn ook nog eens een klim van 65 meter! Heb je meer tijd te besteden tijdens je vakantie? Stap dan onderweg uit in Triberg, maak een prachtige wandeling en bewonder de 163 meter hoge Triberger Watervallen.

Op het moment van schrijven zijn Oostenrijk, Noorwegen en Duitsland voorzien van een groen reisadvies. Bekijk voor het boeken het reisadvies via nederlandwereldwijd.nl. In de trein, boot of bus gelden nationaal én internationaal regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.  Wij wilden je onderstaande twee indrukwekkende spoorlijnen zeker niet onthouden. Perfect voor wanneer ook Schotland en Zweden weer groen kleuren. 

 

West Highland Line – Schotland

West Highland Line – Schotland - Afbeelding van Anja Nachtweide via Pixabay

Een niet erg duurzame, maar wel enorm indrukwekkende en magische spoorlijn ligt in de West Highland. De West Highland Line brengt je al dan niet met een dieseltrein en zomers met een stoomtrein via het prachtige Schotse landschap van Glasgow naar de havens van Oban en Mallaig. Tijdens deze rit rij je dwars door de bergen van Schotland en passeer je onder andere de prachtige meren Loch Mora en Loch Nevis. En voor de Harry Potter fans ; tijdens deze in totaal 3,5 uur durende rit, passeert de trein ook het Glennfinnanviaduct, het viaduct waar de Zweinsteinexpres uit de Harry Potterfilmreeks overheen rijdt.  

 
Inlandsbanan – Zweden - Afbeelding van Thomas Pikolin via Pixabay

De Inlandsbanan-route in Zweden is een rit van bijna 1300 km door het noorden van Zweden. De reis begint in Kristinehamn in het zuiden en eindigt in Gällivare. Houd jij van stilte en natuur? Dan is dit de ideale spoorlijn voor jou, want deze spoorlijn is de enige in Europa die meer dan duizend kilometer door vrijwel alleen maar natuur gaat. Je kunt verschillende arrangementen boeken, waardoor je zelf kunt bepalen in welk tempo je het noorden van Zweden afreist. Ontdek bijvoorbeeld de parken Muddus, Sanfjället en Hamra, die langs of dichtbij de spoorlijn liggen. Of de meren Storsjön en Siljan. Nog meer tijd te besteden? Na 1165 km passeert de Inlandsbanan de Poolcirckel! Even een frisse neus halen!