Skip to main content
Terug naar het overzicht

Vernieuwde rijdraadklemmen zorgen voor veiliger spoor

2020-12-01 | 

Onlangs stuitte ProRail op een corrosieprobleem van rijdraadklemmen die de bovenleiding bij elkaar houden. Om precies te zijn, de rijdraadklemmen op het traject Utrecht-Woerden, Amsterdam-Utrecht en een gedeelte richting Lelystad. De interne koperen schroefdraad van de rijdraadklem bleek niet bestand tegen slijtage door corrosie. Hierdoor kan de rijdraadklem loskomen. Wij hebben hier nu een oplossing voor. Door Swietelsky Rail Benelux worden de oude klemmen binnen nu en twee jaar vervangen door spiksplinternieuwe, verbeterde klemmen en klemhouders.

Slijtage en (spannings)corrosie

Swietelsky Projectleider Ed Toet werkt sinds afgelopen zomer met zijn team aan dit project. In totaal moeten er 7416 klemmen vervangen worden:

Deze klus is in tweeën gedeeld. Eerst vervangen we nog dit jaar de klemmen met een bouwjaar tot 2020. De rest volgt in 2021.

Trillingen in het spoor en spanningscorrosie op de schroefdraad droegen niet bij aan de levensduur van de huidige klemmen. Een duidelijke noodzaak voor een hernieuwde versie. Daarom zijn er een nieuwe klem en klemhouder ontwikkeld. Voordeel: de constructie hoeft niet meer geschroefd te worden en is nu door randen geborgd. Dat zorgt ervoor dat deze klemmen stevig op hun plek blijven zitten. 

Een monsterklus, maar veiligheid boven alles

Swietelsky Rail Benelux is al enige tijd bezig met deze monsterklus. Ed vertelt dat ze tot aan het eind van dit jaar vooral veel nachtdiensten hebben staan. Nog een paar weken tijd om de eerste reeks klemmen te vervangen. 

Dat zijn inderdaad heel wat nachten in een week. En heel veel personeel en machines die daarbij komen kijken.

Snel, sneller, snelst vervangen

Vooraf was de verwachting dat het vervangen van de klem ongeveer 5 minuten zou duren. Echter, monteur Ewout blijkt een echte expert en wist op bepaalde stukken meerdere klemmen in 5 minuten te kunnen vervangen.

Ben jij ook geïnteresseerd in de nieuwe rijdraadklemmen of heb je hier meer vragen hierover? Neem dan gerust contact op met productmanager Rob van de Grift.