Skip to main content
Terug naar het overzicht

Startups uitgedaagd: tweede leven voor oude spoorproducten

2018-11-01 | 

Ben jij een startup met industriële achtergrond? Dan dagen wij jou uit om op zoek te gaan naar nieuwe toepassingen voor oude spoorproducten. In de Circulair Design Challenge bedenk je een nuttig tweede leven voor spoorspullen en maak je kans op een pilot ter waarde van €20.000,-.

Spoorstaaf als gietijzeren pan

Houten dwarsliggers als tuintafel, spoorstaven in bouwconstructies, wisseldelen in een havengebied of gebruikte bouwhelmen van aannemers. Bij spoorvernieuwing komen veel oude producten vrij. Voor het spoor zijn deze producten niet meer bruikbaar. Maar vaak kunnen deze producten prima een hoogwaardig tweede leven krijgen. 

Ontwerpwedstrijd voor startups

Spoorbeheerder ProRail heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom organiseert zij een ontwerpwedstrijd waarin startups worden uitgedaagd om op zoek te gaan naar nieuwe toepassingen voor oude spoorproducten. 

Van prototype naar samenwerking

Het doel van de wedstrijd is dat van de beste ontwerpen prototypes worden ontwikkeld. Voor succesvolle prototypes is er kans op een vervolgopdracht of samenwerking. We zoeken ontwerpen die schaalbaar zijn en die zoveel mogelijk oud spoormateriaal hoogwaardig hergebruiken. Heb jij hier een oplossing voor? Dan ontvangen we graag jouw pitch. 

“Op de Dutch Design Week hebben wij een looppad gemaakt van planken uit houten dwarsliggers. Nu dagen we industriële startups uit om mee te denken over nieuwe toepassingen voor andere producten. De ambitie van de spoorwereld is al ons materiaal een nuttig tweede leven te geven”, Eric Brink – voestalpine Railpro
 

Kijken en voelen op Crailoo

voestalpine Railpro is gespecialiseerd in het verwerken, hergebruiken en recyclen van oud spoormateriaal. Wij stellen op vrijdag 9 november ons terrein open voor iedere industriële ontwerper die de uitdaging aan wil gaan. Kom eens bij ons kijken en voelen om wat voor soort producten het gaat. Wie weet stromen de ideeën meteen bij je binnen. 

Denk aan spoormateriaal zoals:

  • dwarsliggers (hout en beton)
  • wissels
  • spoorstaven
  • ballast
  • beddingplaten
  • bevestigingsmaterialen
  • oude veiligheidskleding, -schoenen, -helmen
  • etc.

Wat: informatiemiddag Circulair Design Challenge
Door: ProRail en voestalpine Track Solutions Netherlands B.V.
Voor: geïnteresseerde industriële ontwerpers
Wanneer: vrijdagmiddag 9 november 2018
Waar: Nieuwe Crailoseweg 8, 1222 AB Hilversum
Opgeven: https://www.starthubs.co/prorail/circulair-design-challenge-prorail 

Tot en met 4 november 2018!