Skip to main content
Terug naar het overzicht

‘Speelse rails’ wordt circulaire schommel

2020-07-08 | 

Van spoorstaven een schommel bouwen. Dat deed ontwerper Rutger Dankelman toen hij in 2019 aan de ProRail Circular Design Challenge meedeed. Een jaar later, op 26 juni, werd de schommel feestelijk in gebruik genomen door het publiek.

“Het begon met een privé-project met Amsterdamse tramrails”, vertelt Rutger. Bij het Leidseplein had hij de rails zien liggen en gevraagd of hij die mocht hebben. Omdat het geen makkelijk materiaal is om mee te werken, kwam Rutger op het idee om er kandelaars van te maken.

Je moet er niet zoveel mee willen want het is best wel bruut materiaal.

Rutger Dankelman

Van bierviltjes tot winnen van de challenge

Omdat Rutger die kandelaars uit spoorse producten had gemaakt, wees een vriend van hem op de ProRail Circular Design Challenge. Samen met de 2 andere ontwerpers Kim Deinum en Steven Janssen, ging Rutger de challenge aan. De keuze was reuze. Van wissels tot seinborden tot aan elektra onderdelen. Een middagje bij ons op het terrein in Hilversum gaf de ontwerpers inzicht in welke materialen ervoor in aanmerking kwamen. Al snel had het team besloten dat zij aan de slag gingen met spoorstaven.

We wilden iets ontwerpen waarbij mensen bij elkaar kunnen komen. Een speeltoestel geeft altijd een leuke twist aan een buurt. En het archetype van een speeltoestel is natuurlijk een schommel.

Rutger Dankelman

Dit en nog een paar andere ideeën werden vervolgens uitgewerkt op bierviltjes. Het ‘speelse’ element was belangrijk voor de heren en dat is ook een van de redenen waarom ze gewonnen hebben. De uiteindelijke 1000 kilo wegende schommel werd welbewust geplaatst bij De Groene Afslag in Laren. 

Groen, groener, groenst: minder CO2

Om het project zo duurzaam mogelijk te houden, besloten de mannen om de schommel in de buurt te bouwen. Zo konden ze ook de CO2-uitstoot beperken tot een minimum. Zelfs de dikke boomstambalken van de zandbak waar de schommel in staat, zijn hergebruikte materialen die in de buurt lagen. 

Wij verkopen natuurlijk veel meer dan alleen maar rails. Neem eens een kijkje in onze webshop als je bijvoorbeeld hout nodig hebt voor een tuinbank of steenslag voor een buitenhaard. Je kunt bij ons betalen met iDeal of creditcard. Voor verdere vragen kun je contact opnemen met Teamleider kwaliteitsborging producten Eric Brink.