Skip to main content
Terug naar het overzicht

Rubbercoating stopt aantasting spoorstaaf door sneeuwresten en strooizout

2021-02-17 | 

We hebben een prachtige winterweek achter de rug. Maar wat komt er tevoorschijn wanneer sneeuw en ijs wegsmelten voor de zon? Blubber en resten strooizout. Niet de beste omstandigheden voor de railinfrastructuur. En dan in het bijzonder voor overwegen. Strooizout en vocht in combinatie met zwerfstromen vreten in op de spoorstaaf en veroorzaken daarbij heftige corrosie van het metaal. Een aantasting van de kwaliteit van de spoorstaaf. Hierdoor is de kans groot dat deze eerder dan normaal vervangen moet worden. Vroegtijdige vervanging levert extra hinder op voor het treinverkeer en is een kostbare aangelegenheid voor de onderhoudsaannemer.

Rubbercoating: de beste bescherming

Onze coating, “de Rubbercoat®” beschermt de spoorstaaf tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan zwerfstromen rondom overwegen, vocht in tunnels, fecaliën op emplacementen of stationsgebieden en de wasstraten, maar dus ook strooizout bij overwegen. De spoorstaaf wordt niet meer aangetast, waardoor de levensduur van de spoorstaaf wordt verlengd. Er is geen voortijdige uitwisseling van spoorstaven meer nodig. Een geweldige positieve bijdrage aan het onderhoudsconcept van de aannemer.

Zes jaar lang succes met beproefde techniek

Inmiddels passen we deze techniek al meer dan 12 jaar toe en zes jaar geleden keurde ook ProRail de toepassing van de polyurea rubbercoating goed en schreef deze in specifieke omstandigheden voor volgens SPC00011-2. De techniek heeft zich inmiddels op grote schaal en bij verschillende toepassingen bewezen, zowel in binnen- als buitenland. Emplacement Sloterdijk en de Eurotunnel,
de lightrailmarkt en kraanbanen zijn succesvolle projecten, waarin de rubbercoating voor vele jaren bescherming en isolatie hebben geboden aan de spoorstaven. Inspecties, onderzoek en metingen laten zien dat de spoorstaven er na al die tijd nog in goede kwaliteit bij liggen.

Tekst gaat verder onder deze video.

Stralen en coaten op Crailoo voor de beste kwaliteit; nu ook langere lengtes

In onze geüpgradede coatinglijn op Crailoo zijn we in staat om spoorstaven te stralen en coaten. Onder geconditioneerde omstandigheden, dus van de beste kwaliteit. Onder toeziend oog van onze specialisten wordt de coating aangebracht op de spoorstaaf. Elke gecoate spoorstaaf ondergaat een meting om er zeker van te zijn dat deze volledig is geïsoleerd. Hierdoor is deze in de spoorbaan gegarandeerd bestand tegen alle agressieve invloeden van buitenaf, zoals momenteel in hele zoute omstandigheden.

Waar het tot voor kort alleen mogelijk was om korte lengtes te leveren, wordt het binnenkort mogelijk om zelfs compleet gecoate spoorstaven tot 120 meter te leveren. Of zelfs tot 360 meter met twee lassen. Onze coatingstraat is het afgelopen jaar vernieuwd, zodat we aan deze toenemende klantvraag in binnen- en buitenland kunnen voldoen. 

Met de grootste zorg op de werkplek geleverd

Deze lange lengtes worden met onze Robeltrein met de grootste zorg naar het werk getransporteerd. De coating is gevoelig voor beschadiging en vraagt een voorzichtige handeling. Door onze jarenlange ervaring garanderen wij de beste kwaliteit.  

Corroderen de spoorstaven in jouw onderhoudsgebied ook meer dan gewenst en wil je weten of rubbercoating minder hinder voor jouw traject kan opleveren? Neem dan contact op met Eric Brink of onze sales engineers en accountmanagers.