Skip to main content
Terug naar het overzicht

Railpro reistip! - High Line Park New York

2018-06-13 | 

Groen flaneren tussen de wolkenkrabbers op een verhoogde en verouderde spoorlijn.

New York, de stad die nooit slaapt, waar iedereen van hot naar her rent om zijn American Dream te verwezenlijken. Steeds weer manoeuvrerend tussen de Yellow Cabs, fast food en muziek van Frank Sinatra. Voor degenen die al die prikkels soms te veel worden, is er Central Park. Een oase van rust middenin Manhatten, waar je een wandelingetje kunt maken tussen de bomen en eekhoorntjes en wasbeertjes kunt spotten. Is Central Park dan de enige plek in New York waar je even voor je rust kunt vertoeven?! Nee, gelukkig zijn er meer opties. Een zeer moderne en mooie parktuin is namelijk High Line Park. Dit park bevindt zich zo’n 10 meter boven de grond in de wijk Chelsea en loopt maar liefst 2.300 meter dwars tussen de wolkenkrabbers door. Het interessante aan High Line Park is dat dit park gebouwd is op een in ongebruik geraakte New Yorkse spoorlijn. Voor ons spoorfanaten is dat natuurlijk bijzonder interessant.

In 1860 werd de spoorlijn genaamd West Side Line aangelegd langs 10th Avenue. De spoorlijn werd toen vooral gebruikt voor goederentreinen voor de toe- en aflevering van goederen aan fabrieken en opslagplaatsen in Manhatten. In eerste instantie was deze spoorlijn dus over de weg, maar aan het eind van de jaren 20 bleek het langs dit traject veel te druk en gevaarlijk te zijn in combinatie met het gewone verkeer. Ze noemden de weg dan ook wel Death Avenue en een zogenaamde West Side Cowboy galoppeerde met een rode vlag langs de trein om het verkeer eromheen te waarschuwen. Daarom is besloten de spoorlijn boven de grond te bouwen. Vanaf 1934 was de High Line op 9 meter hoogte in gebruik en passeerde het traject wel 22 blokken. Op sommige plaatsen ging de trein dwars door de warenhuizen heen, zodat daar meteen een halte ontstond waar goederen afgeleverd konden worden. Helaas werd de spoorlijn 30 jaar later steeds minder gebruikt en brak uiteindelijk de dag van zijn allerlaatste rit aan, vlak voor Thanksgiving, om - hoe kan het ook anders - nog eenmaal kilo’s kalkoenen af te leveren.

De spoorlijn raakte vervolgens in verval en men dacht dat hij op den duur wel gesloopt zou worden. Buurtbewoners hebben de constructie gered door er een andere bestemming voor te vinden. In samenwerking met architectenbureaus en de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf is uiteindelijk het High Line Park in juni 2009 geopend. Het leuke aan het High Line Park is dat je overal nog stukken verroest spoor tegenkomt.

Die spoorstukken geven een glimp van het historische spoorgebruik in New York. Dit in combinatie met de prachtige tuin en de New Yorkse gebouwen eromheen zorgen voor een creatief contrast en een oase van rust in de stad die nooit slaapt. Kortom, als je van plan bent om een citytrip New York te ondernemen én je hebt ook nog affiniteit met het spoor, zet dan het High Line Park beslist op je must do lijstje!

Heb jij trouwens ook ergens een spoor gerelateerde bezienswaardigheid op je reis of citytrip ontdekt? Laat het ons weten! Het spoor is ten slotte niet voor niets bedoeld om plekken met elkaar te verbinden.