Skip to main content
Terug naar het overzicht

Railpro bestaat 25 jaar: de wereld van het spoor zit in ons DNA

2021-03-12 | 

Een heuglijk moment in een roerige tijd: 25 jaar Railpro! Een feestelijk jubileumjaar dat er door de situatie rondom het coronavirus dan ook anders uitziet. Toch staan wij stil bij het bereiken van dit bijzondere moment. Het spoor zit in ons DNA. Daarom streven wij ernaar om met de hele railinfra samen te werken aan een beter en veiliger spoor. Altijd een stap vooruit. We blikken kort terug, maar kijken vooral vooruit!

Meer dan 100 jaar spoorhistorie

Ons eigen bedrijventerrein ademt al meer dan honderd jaar spoorhistorie. Het begon in rond 1870 met het winnen van zand voor de aanleg van de spoorwegen en in 1908 met de vestiging van een houtbereidingsinrichting, toen men hier van ruw hout, dwarsliggers (bielsen) produceerde. Halverwege de vorige eeuw diende het als ‘stapelplaats’ – een opslagterrein voor spoorbouwmaterialen. Na de privatisering van de Nederlandse Spoorwegen in 1995, startte voestalpine Railpro BV in 1996 onder de naam Railpro als groothandel. Nu, 25 jaar later, is onze organisatie uitgegroeid tot een bedrijf dat altijd de beste oplossing levert voor de railinfrastructuur van nu én van de toekomst. 

Zonder innovatie geen vooruitgang

Door het spoor als geïntegreerd totaalsysteem te bekijken, ontstaan er een nieuwe kansen voor innovatie. Niet het innoveren van losse componenten, maar juist de onderlinge samenhang is de sleutel tot succes.  Innovatie is ons dagelijks werk. Zowel in het doorontwikkelen van bestaande producten, maar zeker ook in het ontwikkelen van nieuwe producten, zoals onze SALT wagons. Het doel van onze innovaties is altijd een veilig en maximaal beschikbaar spoornetwerk. We kijken niet alleen naar het spoor van vandaag, maar denken ook graag mee over het spoor van de toekomst.

Lets get digital

Het spoor van de toekomst gaat digitaal. Daar zijn wij van overtuigd. Wij werken dan ook dagelijks aan het ontwikkelen van digitaliseringsdiensten. Wist je dat onze webshop de meest uitgebreide digitale spoorcatalogus van Nederland is? Je vindt er duizenden spoorse producten! Met één druk op de knop heb je ze in huis. En heel veel van die producten zijn ook nog eens geschikt voor buiten het spoor. Wat dacht je van onze houten wisselliggerssteenslag en serviceproducten, zoals benzine? Ontdek welke producten jij in het dagelijkse leven kunt gebruiken.

Digitalisering doen we niet alleen via onze webshop. Op onze producten kunnen bijvoorbeeld ook RFID-tags worden gemonteerd. Bij contact met zo’n tag wordt er een signaal uitgezonden of kan de positie van de tag worden doorgegeven. Zo weet je precies waar je in de baan moet zijn voor eventueel onderhoud of vervanging. Daarnaast werken wij hard aan het optimaliseren van administratieve systemen om zo onnodig dubbel werk te voorkomen en tijd te besparen.  

Een beter spoor, een groener spoor

Wij  voelen  we ons  verantwoordelijk  voor onze  ecologische voetafdruk  en  streven  ernaar  om – samen met onze spoorpartners – de railinfra zo duurzaam mogelijk te maken. Veel spoorwegmaterialen hebben bij vervanging nog niet het einde van hun levenscyclus gehaald en kunnen vaak nog een tweede leven vinden. Denk bijvoorbeeld aan wissels die opnieuw zijn gebouwd met hergebruikte componenten en zo weer het spoor in kunnen of een relais dat weer een tweede leven krijgt. En om het de aannemers zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij hier een totaalconcept voor bedacht. 

Bij voorkeur hergebruiken wij vrijkomende spoorse materialen opnieuw in de spoorinfrastructuur. En als het niet kan in de railinfra zijn er nog talloze mogelijkheden voor toepassingen buiten de railinfra. En met succes; zo heeft ons Logistiek Service Centrum onlangs de verpakkingsmaterialen verduurzaamd en worden inmiddels de eerste vloeren gelegd van gebruikte houten wisselliggers. Een mooie ontwikkeling naar een duurzame toekomst.

Connecting the world of rail

Door intensief samen te werken met onze partners, zijn wij altijd op zoek naar spoorse verbetering om zo onze klanten en partners nog beter van dienst te zijn. Het verbinden van mensen en bedrijven resulteert in prachtige producten, zoals een schommel van spoorstaven, waarmee ontwerpers de ProRail Circular Design Challenge wonnen. Of het aanpakken en tijdig afronden van grote projecten tijdens de coronacrisis, zodat treinreizigers weer veilig over het spoor kunnen reizen. Zo leggen wij verbinding voor een betere toekomst, niet alleen op en rond het spoor, maar ook daarbuiten. 

Altijd de beste oplossing

We zijn continu bezig met innoveren en vooruit denken, waarbij service en kwaliteit hoog in het vaandel staan. We streven er dagelijks naar om voor iedere spoorse uitdaging de beste oplossing te bieden. Waar zullen we over 25 jaar staan? Een geautomatiseerd spoor wellicht, met componenten die real time melden hoe ze functioneren en zelf storingen herstellen? Of een volledig circulair spoor, CO2 neutraal en waarvoor geen nieuwe grondstoffen meer gewonnen hoeven worden? Door keihard samen te werken aan een beter spoor voor toekomstige generaties, wie weet waar we dan over 25 jaar staan?