Skip to main content
Terug naar het overzicht

Kwaliteitsdienst voestalpine zet meer dan alleen vinkjes

2020-10-13 | 

Er wordt heel wat afgewisseld door treinen in het spoor. De Nederlandse railinfrastructuur telt ruim 6500 wissels. Ieder wissel is cruciaal voor een onverstoorde treinenloop. Niet verwonderlijk natuurlijk dat deze in perfecte staat moet verkeren. Onze kwaliteitsdienst reist het wissel na levering achterna en checkt een correcte montage van het wissel in het spoor. Alles om de kwaliteit en levensduur van het wissel te garanderen met uiteindelijk een ongestoorde treinreis voor de reiziger. Bij deze werkzaamheden komt echter meer kijken dan alleen het zetten van vinkjes. Productkeurder voestalpine Turnout Technology Netherlands Jos van Eldijk legt ons uit waarom keuring zo’n belangrijke rol heeft bij het bouwen en inbouwen van een wissel.

Voorgebouwde wissels in Hilversum

Op ons bedrijventerrein in Hilversum worden dagelijks wissels voorgebouwd door de collega’s van voestalpine Turnout Technology Netherlands. Na de voormontage komen onze kwaliteitskeurders in actie. Er vindt een laatste keuring plaats, voordat het wissel ons terrein mag verlaten. Het wissel wordt in delen getransporteerd naar de werkplek. Dit kan met vrachtwagens of, als de werkplek met de trein te bereiken is, ook met platte en/of schuine wagons gebeuren. In de baan begint het samenspel met de klant. Na de inbouw door de aannemer starten onze kwaliteitskeurders met een controle in de baan. Dit is een pittige, gedetailleerde en verantwoordelijke klus. Hierbij steekt het team dan ook graag de handen uit de mouwen. Jos licht toe:

Door een goede samenwerking met de aannemer in de baan zorgen we ervoor dat alle puntjes op de i worden gezet.

Controle wisselmontage voor de beste kwaliteit

Er gaat flink wat tijd zitten in het keuren van een wissel in de baan. Ieder deel van het wissel ondergaat een grondige inspectie. Gedurende de keuring wordt er gecontroleerd op de installatiekwaliteit zoals bijvoorbeeld het in lijn liggen van de spoorstaven en de positie van de dwarsliggers en dan met name rondom de elektrische scheidingslassen. Ook wordt er gecheckt of er geen schade is ontstaan tijdens het transport of het leggen van het wissel. Er wordt goed gekeken of alle bevestigingsmiddelen die los gemaakt zijn, weer op de juiste manier terug geplaatst zijn en weer goed vast zitten. En niet geheel onbelangrijk, het kwaliteitsteam kijkt ook goed  of het tong- rolsysteem goed is afgesteld en de wisselsteller in de controle- dan wel eindstand komt. Komt de wisselsteller niet in de controle, dan is er sprake van een wisselstoring en kunnen er geen treinen rijden. 

Ervaring en kennis basis voor sterk team

Op dit moment bestaat het kwaliteitsdienstteam uit zeven vaste krachten. Dit zijn zowel medewerkers van voestalpine Turnout Technology Netherlands als van voestalpine Railpro. De samenwerking is dan ook erg nauw. Veel collega’s zijn doorgegroeid binnen voestalpine. Jos van Eldijk is hier een mooi voorbeeld van. Hij heeft ruim 15 jaar bij de productieafdeling gewerkt, is vervolgens naar de Mobiele Baan Service gegaan en bekijkt de wisseltechnologie nu door de kwaliteitsbril.

Het leuke aan ons werk is dat we veel variatie hebben. We werken nauw samen met alle afdelingen binnen Turnout Technology Netherlands Hilversum en Broek op Langedijk, Railpro, onze Duitse collega’s in Brandenburg en Butzbach, toeleveranciers en spooraannemers.

Dankzij de expertise van onze kwaliteitsdienst kunnen wij niet alleen de garantieperiode voor het geïnstalleerde wissel verlengen. Wij doen er ook alles aan om op deze manier een verhoogde dynamische belasting en zoveel mogelijk storingen te voorkomen.

Moderne en vooral effectieve documentatie

Na bovengenoemde werkzaamheden en controleactiviteiten worden de resultaten uiteraard goed gedocumenteerd en direct doorgestuurd naar de klant. Dit gebeurt allemaal digitaal. Waar de mannen vroeger een dik papierwerk moesten invullen, gaat dit tegenwoordig via een speciaal ontwikkelde app. De tekortkomingen worden in de app geregistreerd, inclusief fotomateriaal. Hiermee krijgt de aannemer direct concrete actiepunten. Als aannemer kun je hier meteen mee aan de slag en ervoor zorgen dat het wissel helemaal in orde is en veilig in dienst kan gaan.

Wil jij meer weten over onze wissels en de keuringsdienst? Neem dan gerust contact op met productkeurders voestalpine Turnout Technology Netherlands en voestalpine Railpro Jos van Eldijk en Richard den Uijl.