Skip to main content
Terug naar het overzicht

Enkele reis: het spoor is geen wandelpad!

2018-11-29 | 

Onze geheel vernieuwde anti-loopmat – ook wel ‘PRISMA’ mat of 'struikelmat' genoemd - is officieel gecertificeerd en vanaf nu verkrijgbaar in onze webshop! Anti-loopmatten worden in het spoor geplaatst op plekken waar reizigers, spoorlopers en suïcidalen nog te gemakkelijk op het spoor kunnen komen. Wij hebben de feedback uit de markt verwerkt om de matten verder te verbeteren. En het resultaat is geweldig.   

PRISMA mat schrikt spoorlopers af

Zeven doden in België per jaar en in Nederland maar liefst 3,5 uur vertraging per dag door spoorlopers. Reden voor ProRail om het spoor af te sluiten met 600 kilometer hekwerk en overwegen te voorzien van anti-loopmatten. Zo wordt het spoorlopers zo moeilijk mogelijk gemaakt om de spoorbaan te betreden. Lopen over de rubberen matten met omhoogstaande punten is namelijk zeer lastig. 

Lichter en schoner in de spoorbaan

De PRISMA mat is gemaakt van oude banden en weegt nu nog maar 42 kg. Een flinke verbetering ten opzichte van het vorige model, want de mat kan nu zonder zware machines worden ingebouwd. Daarnaast liggen de 32 verspringende punten in looplijn van het spoor en zijn deze gladder van structuur. Dit maakt het schoonmaken van de mat makkelijker. 

Vernieuwde anti-loopmat van Railpro tegen spoorlopers conform SPC00287-V002

Plaatsing als onderdeel van overweg- en hekwerkvernieuwingen

De PRISMA mat worden tijdens overweg- en hekwerkvernieuwingen ingebouwd. Door het lichtere gewicht gaat dit dus een stuk eenvoudiger dan voorheen. Onze geïnnoveerde mat heeft een one size fits all maat en valt bij plaatsing exact in de naastgelegen mat door de verspringende rand. De nieuwe mat bedekt geen bevestigingsmiddelen meer, zodat deze bereikbaar blijven voor onderhoud.

Vanaf vandaag is de vernieuwde piramidemat officieel gecertificeerd volgens SPC00287-V002 en te bestellen in onze webshop. 

Ook buiten de railinfra

Door de eenvoudige toepassing en het effectieve resultaat is de PRISMA anti-loopmat eigenlijk overal toepasbaar waar je wandelaars via andere weg wilt leiden. Denk bijvoorbeeld aan stromen bezoekers op een festivalterrein. 

Meer technische informatie vind je in de productflyer PRISMA anti-loopmat.

Duurzame PRISMA mat in de strijd tegen treinvertraging

Dagelijks veroorzaken spoorlopers veel treinhinder. Mensen lopen bewust of onbewust met uiteenlopende redenen langs het spoor. Ze wandelen bijvoorbeeld met hun hond, ze snijden een route af of zijn suïcidaal. Zodra een machinist een spoorloper ziet moet de trein fors afremmen. Ook het treinverkeer dat volgt moet een lagere snelheid aanhouden tot de situatie weer veilig is. Er ontstaan vertragingen en reizigers komen hierdoor te laat op hun bestemming aan. ProRail heeft uitgerekend dat “bijna 30% van alle treinvertragingen, zo’n drie en een half uur per dag, wordt veroorzaakt door mensen die onbevoegd op en langs het spoor lopen”.