Skip to main content
Terug naar het overzicht

Goede samenwerking bij logistieke uitdagingen project Muzenviaduct in Den Haag

2021-08-05 | 

Middenin het centrum van Den Haag ligt het Centraal Station, dat huisvesting biedt aan treinen, bussen en ook trams en metro’s. Met zijn ruim 500.000 inwoners en jaarlijks maar liefst 99,7 miljoen instappers op het OV, is Den Haag Centraal Station een drukbezochte plek. Door de vele trams die er dagelijks overheen rijden, is het ook niet zo vreemd dat het wisselcomplex van het Muzenviaduct, daterend uit 2006, toe was aan vervanging. Een flink project in opdracht van HTM, dat wij hebben uitgevoerd in samenwerking met BAM Infra Rail en onze Duitse collega’s van voestalpine Turnout Technology Germany.

Projectmanager Jan Bekker en uitvoerder Martijn van der Vosse, beiden van BAM Infra Rail, kregen vier weken de tijd om dit project goed uit te voeren en op tijd klaar te zijn. Het wisselcomplex ligt op een betondek waar, na onderzoek door HTM, werd besloten om niet teveel in te gaan boren om de constructie in tact te laten. Zowel Jan als Martijn leggen uit wat de complexiteit van dit project was:

Drie in een, waarom ook niet?

De vierweekse buitendienststelling gaf ons mooi de tijd om even een blik te werpen op de coating in de boog op het Beatrixviaduct, dat een kleine 10 minuten lopen verderop ligt. Deze coating was in de boog weggesleten door het vele tramverkeer dat hier dagelijks langs dendert. Door deze slijtage was er vaak storing in de baan. Wij grepen deze kans om de ontsporingsrail van een nieuwe laag coating te voorzien. Is dat ook weer opgelost. 

Wij bleven niet stil zitten. Terwijl BAM hard werkte aan het terugbrengen van het spoor en de bovenleidingen, waren de twee ingangswissels aan de andere kant van het Centraal Station ook nodig toe aan vervanging. Door de jaren heen bleek de originele constructie niet sterk genoeg voor de hoeveelheid trams die hier overheen rijden. Er was behoefte aan een sterkere constructie. Dit hebben wij samen met onze Duitse collega’s van voestalpine Turnout Technology Germany ontwikkeld. De constructie is gemodificeerd op het gebied van de twee tonginrichtingen.

Samen kom je verder

Ondanks de tijdsdruk en de grote logistieke uitdaging door de ligging van het wisselcomplex óp een viaduct en ingeklemd tussen twee gebouwen, verloopt het project dankzij alle verschillende partijen en de fijne samenwerking onderling op rolletjes. Alle betrokken partijen zijn het er dan ook over eens: samen kom je verder. 

Wil je meer informatie of heb je vragen over Light rail? Neem dan contact op met Productmanager Rob van de Grift.