Skip to main content
Terug naar het overzicht

Gerecyclede spoormaterialen: spoorbaan omgetoverd tot brug

2020-09-10 | 

Duurzaam ontwerpster Leonie Welling buigt tijdens de Circulair Design Challenge haar hoofd over de vraag: Hoe kunnen we herbruikbare spoormaterialen nieuw leven inblazen? “Een kwestie van omdenken”, zoals ze het zelf omschrijft. Dat omdenken pakt in dit geval heel letterlijk uit. Door de spoorbaan om te draaien, ontstaat een brug. “Nu nog een locatie om het ontwerp in het Nederlandse landschap tot zijn recht te laten komen”, denkt Leonie.

Brug zoekt locatie

Via de verschillende (online) kanalen, maakt Leonie bekend op zoek te zijn naar een locatie voor haar prototype van de Spoorloper, zoals ze haar ontwerp noemt. Fietsersbond en wandelverenigingen pikken deze circulaire brug direct op. Vanwege de uitstraling en het duurzame karakter past het perfect in wandel- en fietsroutes. Maar het is de gemeente Zwijndrecht die na het lezen over de brug direct een plek weet waar deze volledig tot zijn recht komt.

De perfect fit

Hun sportcomplex Bakestein gaat op de schop, wat een herontwikkeling van de sportvelden behelst. Door de velden loopt een sloot die ze op passende wijze willen overbruggen. Met rangeerterrein Kijfhoek - een belangrijke spoorader voor het verdelen van goederen uit de Rotterdamse haven naar het Europese achterland - als buurman en de duurzame intenties van de gemeente zelf, is daar de perfecte match. Alsof de Spoorloper ervoor gemaakt is!

Ook overbruggen met de Spoorloper

Naast het omdraaien van de spoorbaan heeft Leonie de nodige (technische) aanpassingen doorgevoerd om van de brug een veilige oversteek te maken. Daarbij maakt ze uitsluitend gebruik van spoorse materialen en bevestigingsmiddelen. De variant die Leonie als uitgangspunt voor haar prototype heeft genomen, is de voetgangersbrug. Deze uitvoering past in kleinere projecten, zoals in lokale wijken ter overbrugging van sloten, in natuurgebieden of in privétuinen. Langere bruggen om grotere oversteken te maken zijn mogelijk. Ook kunnen bruggen voorzien worden van wissels, zodat het brugdek tot meerdere richtingen leidt.

Wil jij weten of de Spoorloper in te passen is om jouw overbrugging te realiseren? Je kunt Leonie mailen of bellen voor meer informatie. Mijn collega Akkie Stomphorst is de aangewezen persoon om verdere mogelijkheden voor hergebruik van spoormaterialen mee uit te diepen.