Skip to main content
Terug naar het overzicht

“Ik heb mijn zinnen gezet op het eikenhout van Railpro. Wish me luck!”#circulairdesignchallenge

2018-11-21 | 

Malou ter Horst is circulair interieurontwerper. “Duurzaamheid is mijn uitgangspunt. Met minder impact op het klimaat, meer impact op de wereld van morgen maken.” Malou heeft haar zinnen gezet op de eikenhouten planken uit oude houten dwarsliggers. Als spoorleverancier geven wij oude spoorproducten ook graag een tweede leven.

Oud wordt nieuw

De railinfrastructuur is opgebouwd uit duizenden verschillende producten. Een gedetailleerd maatwerk, waarin oudere en nieuwere producten naadloos met elkaar verbonden zijn. Ieder product heeft zijn eigen functie, met een bijbehorende eigen levensduur. Als een spoortraject vernieuwd wordt, komen er veel spoorproducten vrij uit de baan. Niet alle producten zijn op dat moment aan het einde van hun levensduur, maar worden toch vervangen door nieuw materiaal. De vrijgekomen producten zijn een bron voor toepassing in een tweede leven.  En zo maak je oude producten weer nieuw.

Voorbeelden van herbruikbare spoorproducten

wissels
dwarsliggers (houten en betonnen)
spoorstaven
isolatoren
ballast
beddingplaten
bevestigingsmaterialen
oude veiligheidskleding, -schoeisel, -helmen

Pannen, vlonders of bedden

Inmiddels zijn er al meerdere succesverhalen bekend. Wist je bijvoorbeeld dat er van oude spoorstaven gietijzeren pannen worden gemaakt? Spoorstaven zijn gemaakt van hoogwaardig staal en omsmelten van dit staal is dus een voor de hand liggende mogelijkheid. Een spoorstaaf kan daardoor iets compleet anders worden, zoals een pan! Bij Combekk.com vind je Rails Edition pannen terug in het assortiment. Ook worden oude spoorstaven toegepast in bouwconstructies, zoals in het hoofdgebouw van ProRail of in de Hof van Cartesius in Utrecht. 

Het eikenhout waar Malou haar oog op heeft laten vallen is van hoge kwaliteit en is onlangs toegepast in de wandelpromenade bij de Dutch Design Week. Ook is het een populaire grondstof voor het maken van bureaus of bedden. 

Een speeltuin voor industrieel ontwerpers

Ook ProRail heeft de ambitie uitgesproken al het vrijgekomen spoorse materiaal een tweede leven te geven. Wij ondersteunen deze ambitie volledig. Naast het leveren van nieuwe producten zijn wij ook gespecialiseerd in het verwerken van de retourstroom uit de baan. Dit betekent dat wij de beschikking hebben over veel vrijgekomen materiaal, dat wacht op een tweede leven. Om deze ambitie kracht bij te zetten organiseert ProRail momenteel de Circulair Design Challenge. Een wedstrijd onder industrieel ontwerpers om voor oude spoormaterialen nieuwe toepassingen te bedenken. Op ons bedrijventerrein in Hilversum vonden deelnemende ontwerpers vorige week een speeltuin aan spoorproducten. Een zee van inspiratie. 

JEUKENDE VINGERS

Ontwerpers hebben mogelijke herbruikbare producten kunnen bekijken, aanraken en ervaren. We zijn ontzettend benieuwd welke nieuwe toepassingen worden bedacht. 

Heb je nou ook jeukende vingers gekregen en ben je geïnteresseerd in het hergebruiken van spoorproducten? Neem dan contact op met onze BU manager Hergebruik en Recycling Akkie Stomphorst.  

Malou ter Horst is circulair interieurontwerper bij Het Groene Kabinet. Haar projecten onderscheiden zich door haar aandacht voor detail, functionaliteit en inschattingsvermogen voor de wensen van de gebruiker. Haar ontwerpen hebben een interessante twist waarbij vormen en objecten tot de verbeelding spreken en er voor de gebruiker mogelijkheden zijn tot ontdekken.