Skip to main content
Terug naar het overzicht

Demka-spoorbrug: Waar een wil is…

2020-07-20 | 

De Demka-spoorburg; een unieke locatie, die om een unieke oplossing vroeg. Hoe zorg je onder alle weersomstandigheden voor goede kwaliteit spoorstaven en goede kwaliteit lassen, terwijl het werk in een korte periode uitgevoerd moet worden? Strukton Rail stond voor een logistieke uitdaging en kwam met een oplossing die zij in samenwerking met ons hebben kunnen uitvoeren.

Een logistiek probleem? Voor ons is geen brug te ver

Spoorstaven hebben het niet makkelijk. Bruggen ook niet. Beide hebben te maken met uitzetting of inkrimping van materiaal door temperatuurverschillen. De uitzetting van spoorstaven kan leiden tot spoorspatting. Een spoorspatting is het horizontaal knikken ofwel verbuigen van spoorrails. Dan ontstaan er kronkels of slingers in het spoor. Door het inbouwen van compensatielassen wordt dit voorkomen. Echter het aanbrengen van de zogenaamde puntjes in de baan neemt veel tijd in beslag. Tijd die een spoorbedrijf als Strukton Rail binnen de beschikbare dienstregeling niet heeft, zeker niet op een brug. Ons Rail Service Centrum-team ging met Strukton om de tafel om een logistiek concept uit te werken, want waar een wil is, is een (spoor)weg. 

“Kan niet bestaat niet”

Het concept kreeg de werktitel ‘Kan niet bestaat niet’. In ons Rail Service Centrum werden de compensatielassen aan de lange spoorstaven gelast door middel van onze stomplasmachine. Doordat dit onder gecontroleerde omstandigheden gebeurde, werd er een 100% kwaliteitslas gemaakt en wordt de levensduur van de spoorstaaf verlengd. Strukton ontving de gelaste spoorstaven inclusief compensatielassen kant en klaar op de werkplek. Wij leverden ze in de juiste bouwvolgorde in de baan met onze Robeltrein. Strukton kon ze meteen inbouwen en bespaarde zo veel werktijd op de projectlocatie.

Heb je inhoudelijke vragen over onze compensatielassen of spoorstaven? Neem gerust contact op met Teamleider rail services Dirk Veldhuizen of BU manager rail services Hans van Houwelingen.