Skip to main content
Terug naar het overzicht

Data is het nieuwe goud: een glanzende voorspelling

2020-02-07 | 

In 2030 is het goederenvervoer met 50% toegenomen en het personeelsvervoer met 30%. Goed nieuws voor de spoorsector, maar geldt dat ook voor de railinfra markt? 

Door data uit het spoor te verzamelen en te analyseren, kunnen we de toekomst voorspellen. Zo kan er beter in kaart worden gebracht wanneer onderhoud nodig is of wanneer iets vervangen moet worden. Tijdens het ontbijtseminar ‘Digitalisering; weg met de papieren tijger’ werd dit uitvoerig besproken.

Verduurzaming staat hoog op de agenda in Nederland. Recent onderzoek heeft aangetoond dat vervoer met de trein een van de duurzaamste opties is. Om ook in de railinfra een verdiepingsslag te kunnen maken op het gebied van verduurzaming zetten we in op digitalisering. Automatisering van bedrijfsprocessen en informatie-uitwisseling is her een voorbeeld van.

Data is goud

Het doel van de railinfra markt is om in 2040 zoveel mogelijk onderhoudsmomenten te voorspellen. Dat wordt mogelijk door data te verzamelen en te analyseren. Data van meettreinen, RFID-tags en bepaalde applicaties. Al deze data, ook wel configuratie data genoemd, is goud waard, omdat het de volledige lading van onze railinfrastructuur dekt.

Data komt in verschillende vormen en maten. Zo zijn wij druk bezig met het ontwikkelen van de lijmlasregistratie-app. In deze app registreert de aannemer makkelijk en snel de door hem ingebouwde lijmlassen. GPS, type las, type storing, alles kan worden ingevuld in deze databank. Met de gevulde databank kan storingsgedrag worden geanalyseerd en in de toekomst worden voorspeld.

Seminar over digitalisering een succes

Peter Franken van ProRail gaf een tip van de sluier hoe ProRail omgaat met digitalisering in het spoor. Barry van Beem van BPM Company vertelde hoe verschillende digitale oplossingen kunnen helpen met het optimaliseren en automatiseren van bedrijfsprocessen. Als kers op de taart lieten 4 sprekers zien met welke digitale oplossingen al succesvol wordt gewerkt.

Onze gasten hebben weer volop kennis met elkaar kunnen delen. Wij gaan vast brainstormen over de volgende reeks ontbijtseminars. Wil je op de hoogte worden gehouden van het programma voor 2020? Stuur ons een mail, dan ontvang je van ons een uitnodiging.