Skip to main content
Terug naar het overzicht

Baanbrekend succes met onze SALT wagons

2020-02-24 | 

Een primeur voor onze SALT III-wagons. Want het is de eerste keer dat dit type wagon in het buitenland wordt ingezet. In de buurt van Köln, of om preciezer te zijn in de Hoffnungsthaler tunnel, vinden er gedurende februari werkzaamheden plaats.

Onze Duitse klant KAF SigBahnTec GmbH was op zoek naar een ARBO-verantwoorde oplossing voor deze klus. De bediening van de kleppen vanaf de wagon en het continu op- en afstappen tijdens werkzaamheden kunnen gevaarlijk zijn. Bovendien is ook in Duitsland inmiddels de discussie opgelaaid over de risico’s bij het werken met (kwarts)stof.

SALT - hoe zat dat ook alweer?

SALT staat voor ‘StofArmLosTrein’ en is een innovatie van onze Fccpps-trein. De wagons zijn geschikt voor het lossen van grof ballastmateriaal. Dankzij de trechters aan de zijkanten, kan dit zowel binnen als buiten het spoor gelost worden. De SALT zorgt ervoor dat het vrijkomen van (kwarts)stof bij het lossen van ballast tot maximaal 20% van de toelaatbare waarde verminderd wordt. Het ingebouwde vernevelingssysteem zorgt er namelijk voor dat het stof door nevel wordt opgenomen en naar de grond zakt. Zo wordt er aanzienlijk minder stof ingeademd. Een stuk gezonder dus voor personeel en omgeving.

De SALT III is daarnaast een ARBO-verantwoorde losmachine geworden, dankzij het gebruik van een afstandsbediening en hydraulische gestuurde loskleppen. Door het besturen van afstand is het continu op- en afstappen van de wagon tijdens deze werkzaamheden voorbij. Ook het handmatig bedienen behoort tot het verleden.    

Strengere veiligheidsregels in tunnels

Niet alleen in Nederland maar ook in de Duitse tunnels gelden er steeds strengere regels ten aanzien van stof bij werkzaamheden. In de Hoffnungsthaler tunnel is stof niet het enige probleem. Oude bodemvervuiling en het gebruik van grote hoeveelheden water is een ongewenste combinatie. Wij zijn deze uitdaging aangegaan en hebben onder streng toezicht van de klant, EBA (Eisenbahn-BundesAmt) en de Arbeidsinspectie de kunsten van onze SALT laten zien. Met de fijne verneveling van onze sproei-installatie konden we voor zowel het stofprobleem als het waterhuishouden in de tunnel een oplossing bieden.

Meer info?

Wij hebben inmiddels 226 SALT-wagons beschikbaar. Mocht je meer informatie willen of andere vragen hebben met betrekking tot dit type wagon, neem dan contact op met René Harkema.