Skip to main content
Terug naar het overzicht

Alles voor kwaliteit: nieuwe kurkrubberplaten meegeleverd

2020-05-20 | 

Creatief met kurk, maar dan anders. Vanaf nu leveren wij kurkrubber onderlegplaten bij een bestelling van halve tongbewegingen (54E1 1:9) op betonnen dwars- en wisselliggers. Middels dit product kunnen wij een beter en veiliger spoor garanderen. 

Betere functionaliteit dankzij nieuwe platen

In een wissel zitten twee halve tongbewegingen. Die maken het mogelijk voor railvoertuigen om te wisselen in het spoor. Wanneer een dergelijke tongbeweging lang in de baan ligt, kan er onder andere slijtage ontstaan. Door deze platen tegelijk te vervangen met de halve tongbewegingen, is gebleken dat de halve tongbewegingen daarna veel beter functioneren.

Waarom is het vernieuwen belangrijk?

De kurkrubberplaat is er niet alleen voor het elektrisch isoleren van de betonnen dwars- en wisselliggers en rughellingplaten. Het verschuiven van de rughellingplaat tegen de kraagbouten wordt dankzij de kurkrubberplaat aanzienlijk verminderd. Bovendien vereffent het de onregelmatigheden tussen de betonnen dwars- en wisselliggers en de glijstoel zodat er geen piekbelasting ontstaat. 

Het meeleveren van de onderliggende platen voor de tongbewegingen (54E1 1:9) op betonnen dwars- en wisselliggers is opgenomen in de nieuwe SPC00335. Deze is conform de eisen die ProRail hanteert bij certificering. Om de functionaliteit van tongbewegingen en ook de veiligheid te garanderen, is het belangrijk dat gecertificeerde componenten in de baan goed worden toegepast. 

Productcode ongewijzigd

Belangrijk om te weten is dat de productcodes van de halve tongbewegingen niet wijzigen. Voor de sets kurkrubberplaten zijn aparte productcodes aangemaakt die worden aangeboden bij aanvraag van een tongbeweging conform SPC00335. De set is afhankelijk van de aanwezige bediening en het wel of niet aanwezig zijn van de smeerloze constructie AustroRoll.

Mocht je nog verdere vragen hebben over bepaalde SPC’s of over de halve tongbewegingen, neem dan gerust contact op met Sjors van de Vecht.