Skip to main content
Terug naar het overzicht

Met vallen en opstaan blijven verduurzamen

2021-08-05 | 

In 2019 plaatsten wij een artikel: Hoe maken wij het kloppend hart van Railpro groen? Nu, twee jaar later, maken we weer de balans op. Want ook al overheerste de pandemie de afgelopen anderhalf jaar, wij lieten ons niet tegenhouden in de verduurzaming van ons bedrijf.

Blauwe (bio) diesel nu overal

Nadat wij het artikel in 2019 hadden geplaatst, zijn wij al in juni van dat jaar met onze locomotieven overgestapt op de blauwe diesel. En dat is goed terug te zien in de cijfers. Om de vergelijking te maken: in heel 2020 hebben wij in totaal 43.245 liter aan diesel verbruikt met een CO2-uitstoot van 141,1 ton. In datzelfde jaar verbruikten wij in totaal 41.662 liter aan biodiesel, waarvan de CO2-uitstoot 14,4 ton betrof. Het verbruik van biodiesel ligt dan wel dichtbij hetzelfde aantal liters verbruik van gewone diesel, de CO2-uitstoot is beduidend minder.

Alles op groene stroom: waarom ook niet?

Om nog een stapje verder te gaan in onze duurzame missie draait alles bij ons op groene stroom. Dat is inclusief de laadpalen op ons terrein voor de elektrische lease auto’s. Er zullen in korte tijd nog meer laadpalen geplaatst worden, omdat de poule aan elektrische lease auto’s onder collega’s enorm groeit. In 2018 hadden wij al een slimme bandenpomp op het terrein geplaatst en hebben we de ambitie om dit jaar nog de verwarmingsleidingen te gaan isoleren. Was dit dan alles? Nee hoor, wij zijn ook nog van plan om het elektraverbruik door middel van slimme meters te gaan monitoren. Op die manier kunnen wij zien wat het elektraverbruik is per gebouw en ruimte. Met die data kunnen wij weer onderzoek doen naar verdere reductie van elektraverbruik.  

En net zoals met zoveel mooie ambities, gaat niet altijd alles volgens plan. Desalniettemin stond in 2020 onze uitstoot gelijk aan 212 retourtjes per vliegtuig naar New York. In 2019 stond die teller nog op 301 retourtjes. Ons doel is om eind dit jaar de CO2-emissie ten opzichte van de CO2-emissie in 2017 te reduceren met 27,1%.  Dat wil zeggen dat wij onze CO2-emissie lager willen laten zijn dan 515,84 ton. Aangezien wij dit eerste half jaar pas een emissie van 194,5 ton hebben, lijkt het erop dat wij dit doel zeker gaan behalen. Stukje bij beetje proberen wij zo het kloppend hart van voestalpine Track Solutions Netherlands B.V. groen te maken.  

Wil je meer weten over onze aanpak of heb je vragen over de cijfers? Collega’s Eric Brink en Bas Rademakers kunnen je hier alles over vertellen.