Skip to main content
Terug naar het overzicht

Wagons rangeren met lierconstructie; nu ook door wissels op emplacementen

2021-12-02 | 

Spooremplacementen bestaan in verschillende vormen en maten. Sommige zijn klein met slechts een beperkt aantal opgestelde wagons. Vanwege het geringe aantal wagons is het vaak een te grote investering om een loc aan te schaffen om de wagons over het emplacement te verplaatsen. De GPS terminal in Amsterdam (GPSa) is hier een voorbeeld van. Om ervoor te zorgen dat de wagons op het emplacement toch verplaatst kunnen worden, wordt er gebruik gemaakt van een lierconstructie. De wagons worden op deze manier letterlijk naar voren of naar achteren getrokken met behulp van een kabel en bufferwagen. Op een recht spoor werkt dit systeem prima. De uitdaging ontstaat als het emplacement ook wissels heeft, want hoe kan zo’n zelfde lierconstructie toegepast worden in een wissel? 

Van bestaand concept naar nieuw ontwerp

Aannemer Swietelsky Rail Benelux BV, verantwoordelijk voor deze mooie klus bij de GPS terminal in Amsterdam, vroeg ons mee te denken om voor deze uitdaging een oplossing te vinden. In nauwe samenwerking met onze collega’s van voestalpine Turnout Technology Germany hebben we de oplossing kunnen ontwikkelen. Het ontwerp van het wissel is zo aangepast dat deze is uitgerust met de lierconstructie, waardoor de wagons zonder problemen verplaatst kunnen worden over het gehele emplacement. Het lierconcept is niet nieuw, maar kan dankzij deze innovatie nu ook worden toegepast in het wissel. 

De lierconstructie in het wissel: hoe werkt dat?

Samen met voestalpine Turnout Technology Germany hebben we het hele wissel onder de loep genomen en het ontwerp op verschillende punten aangepast om de lierconstructie mogelijk te maken. Allereerst mochten de stangen voor de VHO’s (Voet Hydraulische Omzetstoel) niet in conflict komen met de kabels van de lierconstructie. Hiervoor was het noodzakelijk om de stangen aan te passen, zodat ze onder de kabels doorlopen en niet in contact komen met het bevestigingspunt van de bufferwagen. Daarnaast zijn er twee speciale puntstukken ontworpen. Deze hebben groeven waar een trek- en een retourkabel doorheen worden geleid. En dat was niet het enige waar rekening mee werd gehouden. Er waren ook extra strijkregels nodig. Deze strijkregels hebben een extra lange strijkkant om de twee ongeleide openingen in de nieuwe puntstukken van het wissel af te dekken. Deze constructie is nodig zodat de kabels door de afbuigende spoorstaaf kunnen. Om dit alles goed te monteren, zijn er tenslotte ook nog dwarsliggers met een ander gatenpatroon ontworpen. De wissels zijn vervolgens bij ons op het terrein in Hilversum voorgebouwd. 

Maatwerk voor elk project

De wissels met lierconstructie zijn specifieke maatwerken. In ieder project zijn er specifieke afmetingen van kabels en afstanden tussen de trek- en retourkabel, waardoor het wissel niet gestandaardiseerd kan worden. Met onze specialistische productkennis, kunnen wij de situatie exact in kaart brengen en voor iedere klant specifiek maatwerk leveren.


Wil je ook op jouw emplacement wissels met lierconstructie inbouwen? Neem dan contact op met onze Account Manager Tamara Gerards-Tabak.

 

Nieuw en gebruikt gaan hand in hand; ook hergebruikte wissels ingezet in Amsterdam

Naast innovatie op het spoor staat ook verduurzaming hoog op de agenda. Op de GPS terminal in Amsterdam (GPSa) zijn in dit project ook twee gerecyclede wissels ingebouwd. Het spoor op emplacementen heeft een langere levensduur dan in de hoofdbaan, omdat de belasting hier veel lager is. Met als resultaat minder slijtage en dus weinig tot geen onderhoud. Voor de start van de bouw van deze wissels zijn alle componenten uitvoerig gecheckt en gekeurd op ons bedrijventerrein Crailoo in Hilversum en voorzien van de juiste certificering.