Skip to main content
Terug naar het overzicht

Minor Railtechniek voor de negende keer een succes!

2021-11-11 | 

Afgelopen twee weken was het weer zo ver; wij ontvingen enthousiaste en leergierige studenten op ons terrein voor het practicum wisselbouwen. Dit jaar alweer de negende keer dat wij het practicum, onderdeel van de minor Railtechniek, hebben georganiseerd. Het wederzijds enthousiasme van de studenten en onze collega's maakten het practicum wisselbouwen op ons terrein wederom tot een succes!

Bouwen van het wissel; van begin tot eind

De minor Railtechniek is speciaal opgezet om studenten een brede kijk op de railinfra te geven. Hierbij worden de theoretische lessen aangevuld met praktische lessen die worden verzorgd door verschillende bedrijven in de railinfrabranche. Tijdens de minor krijgen de studenten een kijkje in alle verschillende aspecten van het spoor, zoals innovatie, exploitatie, contracteren, de (nieuw-)bouwfase en engineering. Het practicum wisselbouwen start altijd met een theoretische dag. Hier worden de studenten geïnformeerd over o.a. de basisprincipes van het wissel, de verschillende typen wissels, de werking van de wissels en niet te vergeten; veiligheid! Na de theoretische dag is het tijd voor de praktijk!

 

In groepjes van vijf gingen de studenten aan de slag met het bouwen van een wissel: van betonnen dwarsligger tot volwaardig wissel inclusief de eindkeuring. Van boutjes aandraaien tot het afstellen van de strijkregel. De studenten hebben een volwaardig inzicht gekregen in het bouwen van een wissel. Eén van de studenten studeert Civiele Techniek:

Onze colleges zijn veel toegespitst op waterbouw. Er zijn maar weinig colleges besteed aan de railsector. Daarom heb ik gekozen voor deze minor, omdat dit juist zo’n interessant onderdeel leek. Op dit moment heb ik de spoorwereld dan ook wat hoger op mijn lijstje staan.

Dit jaar hebben de studenten meegewerkt aan onder andere het wissel BOT-1101 dat wordt geplaatst op de Havenspoorlijn. Sjors van de Vecht, Productmanager:

Wij zijn blij dat wij voor de negende keer ons steentje hebben kunnen bijdragen aan het enthousiasmeren en informeren van de studenten voor de railinfrabranche. Het is leuk om te zien hoe studenten met verschillende studieachtergronden geïnteresseerd samen aan de slag gaan met het bouwen van een wissel. Extra leuk; ieder jaar melden er steeds wat meer vrouwen zich aan voor deze minor!

Voor meer informatie over de minor Railtechniek neem je een kijkje op de website van de Hogeschool Utrecht.