Skip to main content
Terug naar het overzicht

De NRG-las: effectief wapen in strijd tegen verstoringen in het spoor

2022-09-15 | 

De NRG-las is met al zijn innovaties wellicht dé beste onder de elektrische scheidingslassen. Elektrische scheidingslassen stonden tot 2016 in de top drie van meest voorkomende verstorende assets in het spoor. Een doorn in het oog van netwerkbeheerder ProRail, aangezien zij zichzelf ten doel heeft gesteld om een maximaal beschikbaar spoornetwerk te bieden. ProRail zocht hulp en advies in de spoormarkt. Er werd een oproep gedaan om een storingsvrije ES-las te ontwikkelen. Een uitdaging die wij graag aannamen.  

In het najaar van 2016 kwam, na een intensieve ontwikkelingsperiode en de zwaarste functioneringstesten, dan eindelijk de nieuwste generatie ES-las, de NRG-las, op de markt. Inmiddels zijn we zo’n zes jaar verder en zijn er zo’n 12.000 NRG-lassen in de Nederlandse spoorinfrastructuur ingebouwd. De voorspelde belofte voor een storingsvrije las is waargemaakt. Tot op heden heeft geen enkele NRG-las een mechanische defect laten zien! Een prachtige resultaat en een voorbeeld van One step ahead op het gebied van productinnovatie.

 

Tussentijdse productverbeteringen voor langere levensduur

Als alternatief voor de bestaande ES-las, viel de NRG-las al snel in de smaak van menig spooraannemer. Het was niet de uitstraling van de las (van vier gaten naar zes), maar vooral dat de NRG-las minder onderhoud nodig heeft. Dat betekent minder snelle vervanging en hiermee op de lange termijn kostenbesparing. Zoals zo vaak gebeurt met nieuwe producten, heeft ook de NRG-las het eerste jaar nog wat updates ondergaan.

Zo bleek dat het typeplaatje op de las snel los liet. Door deze te vervangen met een aluminium plaatje, werd dit probleem opgelost. Het plaatje was niet de enige uitdaging. Ook de toegepaste isolerende coating is verder onder de loep genomen. Onderzoek leverde een nieuwe coating op, die nog beter hecht én in staat is om een meer gelijkmatige laagdikte te vormen. Door de toepassing van deze coating weten we zeker dat de lassen goed beschermd zijn tegen het aanhechten van ijzerslijpsels rondom de voet. Om de levensduur van de las nog meer te verlengen hebben we ook nog een universele herstelset ontwikkeld. Deze herstelset kan worden ingezet om eventuele schades aan zowel de oude alsook de nieuwe coating eenvoudig te herstellen. Naast deze verbeteringen is de NRG-las sinds september 2018 ook voorzien van een RFID-tag, wat als extra identificatie kan worden gebruikt.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

De wereld van het spoor verandert de laatste jaren in een hoog tempo. Dit brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Door mee te denken en mee te bewegen met zowel de Nederlandse, maar ook de internationale markt, zoeken wij altijd naar de beste oplossingen.

De NRG-las viel in 2017 ook op bij onze Zuiderburen. Na een succesvolle introductie in Nederland kregen we ook in België de kans om te bewijzen dat de NRG-las zijn mannetje staat. Daar hebben we in samenwerking met de Belgische spoorwegen een vergelijkingstest uitgevoerd. De Belgische ES-las en onze NRG-las zijn toen gelijktijdig ingebouwd. Een jaar lang zijn de beide typen ES-lassen die op dezelfde locatie lagen, continu met elkaar vergeleken. Het resultaat? De NRG-lassen liggen er nog prima bij en hoeven nog niet te worden vervangen. Dankzij dit positieve resultaat, is men ervan overtuigd om de huidige specificaties aan te passen. Ook kijkt men naar andere locaties dan alleen de vrije baan. Zo worden er momenteel zelfs NRG-lassen in wissels getest. Tot op heden doet de las wat hij moet doen.

Met de feedback uit de markt, komen we op het gebied van innovatie steeds verder. Ondanks dat het product op het oog af lijkt te zijn, zijn we hem zeker niet uit het oog verloren en blijven we verbeteren.  Problemen worden uitdagingen die kunnen worden opgelost. 

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van de NRG-las? Op InnoTrans in Berlijn kun je de storingsvrije NRG-las met eigen ogen bewonderen en al je vragen aan ons kwijt. 

Heb jij (technische) vragen met betrekking tot onze NRG-lassen? Neem dan gerust contact op met onze Product Manager Sjors van de Vecht.