Skip to main content
Terug naar het overzicht

Kraamzorg voor wissels: cruciaal onderhoud voor een lang leven in het spoor

2024-04-23 | 

Het onderhoud van wissels is belangrijk om veiligheid en betrouwbaarheid in de spoorwereld te waarborgen. De Mobiele Baan Service van voestalpine Turnout Technology Netherlands speelt hierin een cruciale rol. Onze wisselspecialisten voeren namelijk het eerste belangrijke onderhoud aan het wissel uit, de zogeheten ‘kraamzorg’. Na zes weken, waarin het wisselsysteem ‘ingereden’ wordt, komen we terug bij het geïnstalleerde nieuwe wissel en lopen we deze helemaal na.

Het belang van het eerste onderhoud

Bij het in gebruik nemen van een geïnstalleerd wissel in de baan wordt de bovenbouw als het ware ‘ingereden’. Dit proces veroorzaakt vervormingen op sommige onderdelen van het wissel, zoals op puntstukken, kruisstukken, halve tongbewegingen en ES-lassen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot bramen op het staaloppervlak, omdat het nieuwe staal wordt uitgewalst. Door het wegslijpen van bramen, voorkomen we dat ze uiteindelijk gaan uitbrokkelen en scheurvorming veroorzaken. Het is dus van groot belang dat deze bramen tijdig worden verwijderd om schade te voorkomen, die de levensduur van de wisselcomponenten kan verkorten. De kraamzorg, het eerste onderhoud na zes weken, is dus enorm belangrijk om de levensduur van wissels te verlengen, en ook om de betrouwbaarheid van het totale spoorwegsysteem te borgen.   

Wat houdt wissel kraamzorg precies in?

Het eerste onderhoud omvat verschillende activiteiten, waaronder het controleren en corrigeren van wisselstellers en stangen, het controleren en afstellen van de smeerloze constructie en het slijptechnisch behandelen van de wisseldelen. Deze procedures zijn van groot belang om de werking van wissels te garanderen en potentiële schade te voorkomen.

De timing van het eerste onderhoud, na zes weken, is een inschatting gebaseerd op het gebruiksintensiteit en de belasting van de wissels. Dit biedt een marge voor de zetting van de onderdelen van het wissel en houdt rekening met de beschikbaarheid van buitendienststellingen voor onderhoud.

De rol van de Mobiele Baan Service

Door voestalpine Turnout Technology wordt de kraamzorg standaard uitgevoerd, conform afspraken met ProRail. Daarnaast beschikken wij over uitgebreide expertise in wisselonderhoud, met een focus op maximale levensduur en efficiëntie. Onze dienstverlening gaat verder dan een raamovereenkomst, waardoor we voldoen aan specifieke behoeften op het gebied van betrouwbaarheid, veiligheid en prestaties.
Wij voeren kraamzorg niet alleen uit bij complete wissels. Ook voor wisseldelen bieden wij deze gespecialiseerde dienstverlening aan.


Wil je meer weten over hoe wij kraamzorg uitvoeren? Neem gerust contact op met Daniël Poll Jonker, Manager Services & Product Development.