Skip to main content
Terug naar het overzicht

Op het juiste spoor: minor Railtechniek wederom een succes

2023-11-28, 13:42 | 

Afgelopen twee weken was het weer zo ver: de elfde editie van de Minor Railtechniek stond op het programma! Achttien gedreven en leergierige studenten, allemaal met verschillende studieachtergronden, meldden zich op ons terrein in Hilversum. Om vervolgens een kruiswisselcomplex uit te lopen. Eindbestemming voor het wissel: Station Den Haag Centraal.

Theoretische aftrap door vakexperts

De minor begon met een theoretische dag, georganiseerd door Erwin de Graaf (Arcadis) en onze collega Sjors van de Vecht. Tijdens deze middag behandelden Erwin en Sjors theoretische onderwerpen zoals een wisselconstructie, wisselbediening, duurzaamheid en uiteraard ook veilig werken.

Handjes uit de mouwen: een wissel bouwen!

Na het opdoen van de nodige theoretische kennis, stond vervolgens het practicum wisselbouwen op Crailoo op het programma: de studenten gingen aan de slag met het bouwen van een kruiswisselcomplex, die bestemd is voor station Den Haag Centraal. Meteen bouwen voor het echt dus. De wisselliggers lagen klaar. Aan de studenten de taak om de wissel uit te lopen en verder op te bouwen. Kurkrubber platen, diverse rugplaten, kraagbouten en klemsetjes werden neergelegd en geplaatst, om het wissel vanuit daar verder op te bouwen.

De minor opende bij een van de studenten nieuwe deuren: ‘’Ik studeer Civiele Techniek, dat is mijn achtergrond. Ik heb altijd het idee gehad om die kant op te gaan. Maar nu, tijdens de minor Railtechniek, ben ik erachter gekomen dat ik de spoorsector ook heel leuk vind.’’

De studenten hebben tijdens het practicum wisselbouwen een zo compleet mogelijk inzicht gekregen in het bouwen van een wissel. Ook zijn zij meer te weten gekomen over de spoorsector: ‘’Je leert  over de techniek van het spoor, maar ook over de spoorsector. Je maakt echt contact met mensen werkzaam in de sector en zij komen erg enthousiast over. Ook zijn ze heel erg bereid om dingen uit te leggen en te vertellen’’, aldus een studente Mobiliteit en Verkeerskunde.

Een minor uitgelegd

Een minor is een keuzedeel in een studie. Studenten krijgen tijdens deze periode de kans om zich te specialiseren naast het reguliere curriculum van de studie die ze volgen. Tijdens de minor Railtechniek, aangeboden door Hogeschool Utrecht, leren studenten onder andere hoe het is om in de railinfrastructuur te werken, welke functies er bestaan en welke partijen daarbij betrokken zijn. Voor meer informatie over de minor Railtechniek neem je een kijkje op de website van de Hogeschool Utrecht.