Skip to main content
Terug naar het overzicht

Minor Railtechniek; al een decennium lang een groot succes!

2022-10-26 | 

Afgelopen twee weken was ons bedrijventerrein in Crailoo voor de tiende keer het decor voor de minor Railtechniek. Vijfentwintig enthousiaste en leergierige studenten met verschillende studieachtergronden kwamen naar Hilversum voor het practicum wisselbouwen.

Bouwen van het wissel: volwaardig inzicht

Bij de minor Railtechniek krijgen studenten inzicht in de verschillende aspecten van de railinfra. Bij ons op het terrein lag de focus vooral op het bouwen van de wissels. Maar voordat de studenten naar Hilversum kwamen hebben Erwin de Graaf (Arcadis) en onze eigen collega Sjors van de Vecht op maandag 3 oktober een theoriemiddag georganiseerd op de Hogeschool Utrecht. Tijdens deze middag behandelden Erwin en Sjors theoretische onderwerpen als een wisselconstructie, wisselbediening, duurzaamheid en uiteraard ook veilig werken. Een week later mochten de studenten de theorie in de praktijk gaan brengen.

De afgelopen twee weken waren er vijfentwintig enthousiaste en leergierige studenten met verschillende studieachtergronden op ons bedrijventerrein in Hilversum. In vier groepen gingen zij ieder aan de slag met het bouwen van een wissel: van betonnen dwarsligger tot volwaardig wissel. Een van de studenten is verrast over de hoeveelheid werk dat er nog met de hand wordt gedaan: “Al die schroeven die je erin moet draaien en aanschroeven. Je werkt wel met machines, maar het wordt echt door de mens gemaakt”. Deze student is dan ook anders naar het spoor gaan kijken: “Die schroeven worden dus echt met de hand aangebracht. Best wel arbeidsintensief”.

De studenten hebben tijdens het practicum wisselbouwen een volwaardig inzicht gekregen in het bouwen van een wissel. Dit jaar hebben de studenten aan vier wissels meegebouwd, die ook daadwerkelijk worden ingebouwd in de Nederlandse baan.

Het spoor is toch wel een ander verhaal, dat krijg je niet zomaar op school, dus dat wekt dan ook zeker de interesse

Specialisatie

Door het volgen van een minor krijgen studenten de kans om zich extra te specialiseren naast hun studie. Zo studeert een van de studenten Ruimtelijke Ontwikkeling Mobiliteit: ‘De logistiek en het openbaar vervoer hebben mij altijd al geïnteresseerd. Ik zie deze minor ook echt als een goede specialisatie, ook dat je weet dat er buiten in het veld echt iets gebeurt aan techniek’. Een andere student studeert Built Environment Constructie: “Het spoor is toch wel een ander verhaal, dat krijg je niet zomaar op school, dus dat wekt dan ook zeker de interesse”.

De minor Railtechniek wordt aangeboden door de Hogeschool Utrecht. Studenten volgen een minor meestal in het 3e of 4e studiejaar. Een minor is een samenhangend pakket cursussen van doorgaans twee periodes rond een thema of een vakgebied en valt binnen de profileringsruimte van een student. Voor meer informatie over de minor Railtechniek neem je een kijkje op de website van de Hogeschool Utrecht.